Šterna, povijesno naselje u sklopu Grožnjana

Dio crkve u Grožnjanu, Foto: Aconcagua/Wikimedia

U središnjem dijelu Istre koje mnogi vole nazivati zelena Istra smjestila se općina Grožnjan sa zaista fascinantnom turističkom ponudom koja se uglavnom oslanja na povijesne čimbenike, odnosno na kulturno – povijesne tragove koji svjedoče o davnim vremenima.

U tu bogatu ponudu prije svega ubrajamo Grožnjan koji se smjestio iznad doline rijeke Mirne, gdje se najvećom znamenitošću smatra srednjovjekovna jezgra sa svojim uskim i nevjerojatnim kamenom popločenim ulicama.

Kako je Grožnjan usmjeren prema srednjovjekovnim temama i naravno prekrasnoj prirodi tako je i skoro cijela okolica koja gravitira prema ovom mjestu, a tu svakako spada Šterna poznatija kao naselje koje se nalazi u sastavu općine Grožnjan.

Radi se o naselju koje je prema prema posljednjem popisu stanovnika brojalo 79 stanovnika sa 31 obiteljskim kućanstvom. Dakle koliko možemo primjetiti radi se o zaista malom mjestu za koje ne biste vjerovali, ali isto tako ima bogatu ponudu kojom privlači brojne posjetioce.

Šterna je naselje koje samo po sebi predstavlja jednu veliku znamenitost, a radi se prije svega o njegovanju nekadašnjih običaja i nastambi u kojima su ljudi živjeli. Dakle radi se na tome da se istakne povijest ovih krajeva.

Šterna se prvi put spominje 1102. godine kada je područje postalo feud akvilejskog patrijarha, nakon čega je prešlo u ruke knezova Goričkih, zatim momjanske gospode, a 1358. godine Venecije. Naselje je poharano u austrijsko-mletačkim ratovima i to početkom 16. stoljeća, nakon čega je ponovno naseljeno izbjeglicama pred Osmanlijama.

Malo ranije spomenuli smo kako je cijelo naselje jedna velika znamenitost, a tome ide u prilog cjelokupna arhitektura mjesta. Možemo reći kako je očuvano tradicionalno pučko graditeljstvo.

Tu treba istaknuti župnu crkvu sv. Mihovila arkanđela sagrađenu 1750. godine na mjestu starije. Radi se o jednobrodnoj crkvi s preslicom na pročelju.

Na kamenoj osmerostranoj krstionici u crkvi nalazi se glagoljski natpis iz 1541. godine koji prije svega spominje župnika Jerolima i župnog ekonoma Mohora.

Pored crkve sv. Mihovila svakako treba istaknuti i grobljansku crkvu sv. Kancijama na brdu iznad sela koja je obnovljena u 18. stoljeću, a isto tako još je jedna od tragova povijesti i naravno kulture što trebamo vidjeti.

Autor: S.Š.  Foto: Aconcagua/Wikimedia