Hladni umaci

umak od hrena

Kiseli hren

Ribanom hrenu dodate octa i šećera prema ukusu, da bude sočan, ali ne previše rijedak. Da okus ne bi bio preoštar, preko hrena možete preliti vrelu juhu i kasnije je procijedite.

Hren sa jabukom

Naribate nekoliko oguljenih jabuka, odmah ih pomiješate sa octom, da ne posmeđe/potamne, zatim dodate šećer i ribani hren. Neoguljene kuhane jabuke propasirane dodate ocat od malina ili sok od limuna, šećer i hren.

Hren s narančom

Dobro miješate sok 1 limuna i 2 naranče, šećer sa trljanom narančom, vino i hren. Možete dodati i kašu od jabuka.

Hren s jajima

Izgnječite dva tvrdo kuhana žumanjka, dobro ih izmiješate sa octom i dodate malo ulja, sol i ribani hren.

Umak od krumpira

Naribate nekoliko kuhanih krumpira, promiješate s tvrdo kuhanim žumanjkom, sitno isjeckanim peršinom ili vlascem, soli, octom i uljem, posipate paprom. Ili umiješate usitnjenu mliječ haringe, ili srdele izrezane na tanke rezance (trake).

Umak s grahom

Meko kuhani propasirani grah dobro izmiješate s octom i uljem da dobijete gustu smjesu. Možete dodati pasirane srdele  ili usitnjeni vlašac, ili umak posipate lučcem.

Umak s bademima

3 vrhom pune žlice očišćenih badema dobro istucate, isto tako izgnječite 2 tvrdo kuhana žumanjka, pomiješate sa stolnim uljem, dobrim octom, malo usitnjenog češnjaka i soli i sve protisnete kroz sito. Umak mora biti ukusan i gust kao nabujak.

Umak s jajima sa vlascem

3 tvrdo kuhana žumanjka izgnječite i propasirate, pomiješate sa 4 jedeće žlice ulja i umiješate ocat, vlasac isitno isjeckan i bjelanjak od jaja.

Umak sa srdelama

Izgnječite 3 tvrdo kuhana žumanjka i 2 sardele i to pomiješate sa 3 žlice ulja i octa prema ukusu, da dobijete gust i umak. Možete dodati peršin, češnjak i papar, ili također sitno isjeckani i izgnječen češnjak, majčinu dušicu i koricu od limuna.

Umak s borovnicama

Sitno isjeckate luk ili vlasac i tome dodate 2 tvrdo kuhana izgnječena žumanjka, 10 bobica borovnica, malo, šećera s limunom, zatim umiješate ocat, ulje i sok od jednog limuna.

Umak “Chaudeau” (šato)

U bertram-ocat umiješate toliko juhe, da bude blago kiselo, te u 2 dl ove tekućine dodate 3 sirova žumanjka, malo šećera i soli, miješate na vatri dok se ne zgusne, stavite u svježu hladnu vodu i dalje miješate dok se ne ohladi, umiješate vlasac, te ga i posipate po umaku.

Hladni umak “Fricassee”

Na 3 do 6 sirovih žumanjaka dodate jednu kavenu šalicu finog ulja, isto toliko aspika, sok jednog limuna, malo soli i bijelog papra ili 4 pasirane srdele. Miješate na vatri dok se ne zgusne, zatim tučete na ledu u plitkoj zdjeli dok se još više ne zgusne, poslužujete preko ribe ili mesa, ili stavite u plosnati kalup i zaledite, pa kalupima umočenim u vruću vodu vadite oblike za garniranje.

Foto: H. Alexander Talbot/Flickr