Grad podno Velebita

Pogled na Senj
Pogled na Senj, Foto: Lostajy/Flickr

Na potezu između Rijeke i Zadra nalazi se Senj, koji se smjestio između mora te obronaka Kapele i Velebita, poznate kao najveće planine u Hrvatskoj. Zanimljivo je spomenuti kako ga njegov položaj povezuje s gradovima i zemljama Sredozemlja. Senj je zapravo najstariji grad na gornjem dijelu Jadrana, a smatra se da je utemeljen u predrimsko doba prije 3.000 godina na čuvenom brdu Kuk. Tada je bio glavno središte ilirskog plemena Japoda.

Grad Senj podrazumijeva 27 naselja a to su Alan, Biljevine, Bunica, Crni Kal, Jablanac, Klada, Krasno Polje, Krivi Put, Lukovo, Melnice, Mrzli Dol, Pijavica, Podbilo, Prizna, Senj, Senjska Draga, Starigrad, Stinica, Stolac, Sveta Jelena, Sveti Juarj, Velike Brisnice, Veljun Primorski, Volarice, Vrataruša, Vratnik i Vrzići.

Ima površinu od 658 km2 sa otprilike 8.000 stanovnika. Njegova se površina proteže duž morske obale s velikim brojem uvala i djevičanski čistih plaža. Senj će vam se svidjeti zbog trgova, uskih ulica i kula, te prije svega ljubaznih stanovnika koji tamo žive.

Takođet će vas privući Gradski muzej, koji vas uvlači u sve tajne prošlosti, od kamenog doba do novije prošlosti, misleći pritom na Domovinski rat.

Svi koji su navratili u ovo zanimljivo mjesto bili su oduševljeni ljetnim karnevalom koji se odvija u kolovozu, a ne smijemo izostaviti ni brojna mjesta koja se nalaze u blizini, a pritom mislimo na Svetog Juraja, Starigrad i Priznu.

Senj je ipak napoznatiji po čuvenoj tvrđavi Nehaj, koja je služila kao vojna utvrda uskocima što su je koristili kao mjesto za obranu Senja te pripremali napade na Turke i Mletke.

Utvrda je sagrađena na brdu Nehaj 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića te kapetana Herberta VIII. Auersperga Turjaškog. Kockastog je oblika te orijentirana prema stranama svijeta, dakle prava utvrda u punom smislu riječi.

Nehaj je danas tvrđava koja se koristi u turističke svrhe, a njezin vrh služi kao kao nevjerojatan vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko primorje te otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk te na planine Učku i Velebit. Nehaj se pored atraktivnog vidikovca smatra i simbolom grada.

Autor: S.Š. Foto: Lostajy/Flickr