Izložba maslinovog ulja – Tar

Bogatstvo okusa maslinovog ulja, SmabsSputzer/Flickr

Svi znamo i svi smo skoro upoznati s činjenicom koliko je maslinovo ulje zdravo i koliko  ga je dobro imati u kući kad pripremamo ručak za svoju obitelj.

Malinovo ulje obilježava ugodna i jedinstvena aroma koja na neki način potječe od raznovrsnih sastojaka kao što su vitamin E, fenol, hidrokarbon, sterol, aromatične tvari. Najveći dio ulja čine masne kiseline od kojih je najzastupljenija monozasićena oleinska kiselina zbog koje se smatra zdravim.

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju razinu kolesterola, rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka sprečavajući pritom štetne procese kao što je oksidacija masti u organizmu.

Upravo te nezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja djeluju tako da snižavaju LDL kolesterol koji može začepiti krvne žile, a pritom ne utječu na količinu HDL-a, tzv. dobrog kolesterola koji čisti arterije.

Vjerujemo kako smo vam uspjeli bolje dočarati što zapravo znači maslinovo ulje i koliko je ono bitno za naš organizam. Ako želite još malo više saznati o ovoj itekako vrijednoj namirnici, imate priliku.

Naime u Taru je u organizaciji Turističke zajednice i Općine Tar-Vabriga predstavljeno rješenje uređenje interijera ekomuzeja “Kuća maslinovog ulja”. Sama kuća zapravo potiče svijest o posebnim kvalitetama lokalnog maslinovog ulja, a najveći dio koncentriran je na lokalni kontekst i život domaćih ljudi uz masline.

Možemo reći da kuća djeluje na prije svega kreativan način gdje vrednuje i prezentira značaj čuvenog tarskog maslinovog ulja te stoljetnu ulogu maslina i maslinarstva u razvoju i životu ovog područja.

U sklopu te kuće svake se godine održava poznata izložba maslinovog ulja gdje imate priliku čuti sve što vas zanima o kao što smo rekli, vrijednoj namirnici u našem kućanstvu. Želite li se uvjeriti na svoje oči slobodno se zaputite u 12. mjesecu prema Taru i sakupite malo više informacija.

Autor: S.Š. SmabsSputzer/Flickr