Glavobolja – Kako je smanjiti ili ukloniti

Djevojka s glavoboljom, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

Glavobolja je jedna od najčešćih bolnih stanja, a češće se javlja kod žena. Dokazano je da je glavobolja u 90% slučajeva rezultat blagog poremećaja zbog emocionalne napetosti ili produljenog stezanja mišića glave i vrata uzrokovanog nepravilnim položajem vratne kralježnice. Pogledajte što pomaže kod različitih vrsta glavobolja:

Osjećaj napetosti

Imate osjećaj kao da vam nešto steže glavu, poput preuske kacige. Osjećaj se širi od vrata prema čelu. Kao da ste u nekom zatvorenom prostoru koji se sve više sužava.
Uzrok – stres, napetost, nikotin, alkohol…

Što pomaže? Ako ste trenutno pod velikim stresom na poslu, umjesto dodatnih tableta protiv bolova, svojem tijelu priuštite kretanje – fizičke vježbe, sport pa čak će i šetnja imati pozitivan učinak.

Za brzu intervenciju oko glave zavežite maramu. Ona naime steže proširene krvne žilice što ublažava glavobolju. Kada su poroci poput nikotina i alkohola u pitanju, prestanite ih konzumirati ili barem smanjite njihovu količinu. Ako ni na to niste spremni, u svoj jelovnik uvrstite više svježeg voća i povrća.

Glavobolja od tableta

Osobe koje često pate od glavobolje, unaprijed uzimaju tablete protiv bolova. Pretjerana konzumacija vodi prema konstantnim bolovima, a glavobolje se mogu protezati i do deset sati u komadu.

Uzrok – vjerojatno je vaš živčani sustav postao osjetljiv zbog prekomjerne konzumacije tableta za glavobolju.

Što pomaže? Uzimajte tablete za bolove samo u krajnjim slučajevima. Liječnici savjetuju da ne biste smjeli uzimati više od deset tableta u mjesec dana i ne više od tri dana za redom.

Migrena

Migrena se ubraja u najčešće vrste glavobolje. Jaka pulsirajuća bol na području očiju, vrata i ramena zna trajati bez prestanka i do tri dana. Uz to osobe pate i od mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svijetlost i zvuk.

Što pomaže? Kada vas uhvati napad migrene, trebali biste biti u zamračenoj i mirnoj prostoriji. Kretanje pogoršava bolove. Kod napada migrene pomažu lijekovi poput paracetamola. Ako često patite od migrene, posavjetujte se s liječnikom.

Oštra bol

Jaka i jednolična bol zbog koje imate osjećaj kao da vas netko vrućim nožem probada u oči. Bol traje svega par sekundi ili minuta, a ponekad je prate suzne oči i curenje iz nosa.
Što pomaže? Posjetite obavezno svog liječnika koji će vam propisati prikladnu terapiju.

Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock