Teški metali u ruževima za usne

crveni ruž
Crveni ruž, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Postoji li ikoji proizvod dekorativne kozmetike koji tako brzo podiže čitav izgled kao što je to ruž za usne? Ništa drugo nije potrebno uz dobar ruž i stav. Možete imati i loš dan za kosu i biti u starim trapericama  i običnoj T-shirt majci, no ruž odjednom pretvara ovo u casual kombinacaiju.

Prvi ruževi započeli su svoj put prema ženskim srcima još u Egiptu i Mezopotamiji gdje se mrvilo drago kamenje, kukci i biljke kako bi se dobila toliko poželjna crvena, boja strasti i vatre tako prikladna za ženu.

Ruž je društvu pružio čitav raspon trzavica i emocionalni tobogan. Bio je obožavan, zatim cijenjen, pa prezren u 18. st kada je bio prikladan samo za dame noći i glumački svijet, zatim je postao ikona stila u 30-ima i 40-ima da bi u 90-ima izazvao paniku.

Naime panika je pokrenuta istraživanjem koje je u ruževima za usne pronašla teške metale koji navodno štetno djeluju na zdravlje žene koja ih proguta i time uništava svoje zdravlje. Sve smo svjesne da se za ljepotu ponekad treba istrpjeti, ali ugrožavanje zdravlja ne dolazi u obzir.

Neko vrijeme je pala prodaja ruževa i žene nisu bile sigurne škodi li im doista ova univerzalni pomagač. Naposlijetku je nova studija pokazala da je istina kako većina kozmetičkih prozvoda, pa tako i ruž, sadrže male količine teških metala, ali ni izbliza dovoljne da bi naštetile zdravlju.

Da bi uporaba tih proizvoda imala štetni učinak bilo bi potrebno koristiti više od 30 proizvoda koji sadržavaju kadmij kako bi ostavili posljedice na zdravlje. Metali koji su još izazivali zabrinutost su kadmij, krom, olovo i mangan.

No iako se smatra da mangan može dovesti do neuroloških poremećaja, jednako tako u tijelu pomaže i apsorpciji kalcija u kosti.

Dakle vatrom možete skuhati hranu, ali se i opeći zar ne. Stvar je u količini, i povrđeno je da prisustvo ovih metala u malim količinama ne škodi zdravlju. Zato slobodno izvadite svoj ruž iz torbice, nanesite ga, pošaljite poljubac i krenite u dan.

 Autor: L.K. Foto: Subbotina Anna/Shutterstock