Gavez kao lijek

gavez kao lijek

Od davnina se na gavez gleda kao lijek koji pomaže izliječiti brojne bolesti. Poznat je kao crni korijen, volovski jezik, vela konsolida, opašica i kilnjak. Radi se o trajnici čije korijenje raste u dubinu te ponovo naraste svake godine.

Raste na vlažnom tlu u nizinama, a može se pronaći u Srednjoj Europi. Ima hrapave i šiljaste listove. Dok je korijen izvana crn, unutra je bijele boje. Cvjetovi oblikom podsjećaju na zvono i izbijaju ljeti iz pazuha na gornjem dijelu listova. Mogu biti ljubičaste ili bijele boje i okrenuti su prema dolje.

Korijen se bere u ranu jesen ili proljeće, a čisti se na umjetno stvorenoj toplini ili suncu. Cvijet i listove možete brati od svibnja do kolovoza. Biljka može narasti i do 60 cm.

Možete ga posaditi i u vrtu, a od stabljike i listova napraviti gnojivo, koje će pomoći ojačati druge biljke te im pružiti dovoljnu količinu minerala. Ako izrežete stabljike i listove, iskoristite ih kako bi pokrili tlo na kojem se nalaze biljke koje ste odlučili posaditi.

Gavez kao lijek

Gavez je ljekovita biljka koja pomaže izliječiti brojne tegobe, pa tako rješava deformacije palca, uklanja čukljeve. Jedan od je lijekova koji pomaže zacijeliti unutarnje i vanjske rane, posjekotine, rješava krvarenje, modrice i otekline.

Može pomoći i kod:

Korijen gaveza

Prije nego se odlučite na liječenje ljekovitom biljkom, dobro je znati koji dijelovi biljke mogu pomoći. To su na prvom mjestu korijen i lišće. Iako jedan i drugi imaju ljekovito djelovanje, u korijenu se nalazi veći udio potrebnih sastojaka.

Unutar korijena nalazi se alantoin, alkaloidi, smola, glikozidi, karoten i eterična ulja. Zahvaljujući alantoinu, smatra se jednim od boljih lijekova za liječenje vanjskih i unutarnjih rana, modrica, ogrebotina i posjekotina, a razlog je što upravo alantoin pomaže potaknuti rast stanica unutar vezivnog i potkožnog tkiva te kostiju.

Možete ga iskoristiti kao oblog, a što se pokazalo najboljim rješenjem u slučaju čukljeva, karpalnog sindroma, proširenih vena i psorijaze. Upotrijebiti ga možete i kao čaj tako što ćete grgljanjem izliječiti bolest desni ili ublažiti upalu grla. Odličan je kod bolova u prsima, proljeva, bronhitisa te bolnih menstruacija.

Dobro je znati kako postoji mogućnost i štetnog djelovanja, budući da sadrži kemikalije koje bi mogle dovesti do raka, oštećenja pluća i jetre. Zbog toga je dobro savjetovati se prvo s liječnikom odlučite li se na prirodnu metodu liječenja. Mišljenje stručnjaka je kako je ipak najsigurniji za vanjski način korištenja u obliku čaja, kreme, tinkture i masti.

Tinktura od gaveza

Brojne biljke možete iskoristiti kako bi napravili ljekovite pripravke, a među kojima se nalazi i tinktura. To je koncentrirani ekstrakt biljke koji pomaže izvući i koncentrirati ljekovite sastojke biljke. Mnogi ih koriste jer se mogu uzimati u manjim dozama.

Tinktura pomaže liječiti reumu i probleme sa zglobovima. Odlučite li napraviti tinkturu bit će vam potreban alkohol i korijen gaveza. Stavite 150 g korijena i 750 ml alkohola (može i rakija) u plastičnu bocu i ostavite u vodoravnom položaju dva tjedna.

Važno je da protresete smjesu svaki drugi dan i nakon 14 dana procijedite i prelijete u staklenu bocu te držite na hladnom mjestu. Tinkturu možete nanositi 2 do 3 puta dnevno na bolno mjesto.

Čaj od gaveza

Čaj je odličan za ispiranje grla. Potrebno je staviti 2 do 3 žlice korijena u šalicu vruće vode te ju ostaviti da odstoji 8 do 10 sati. Tekućinu zatim procijedite te stavite u pola šalice vode i pustite da proključa.

Ponovno procijedite korijen i pomiješate s prethodno ocijeđenom tekućinom. Bit će dovoljno uzimati jedan gutljaj svakih par sati.

Oblog od gaveza

Uzmite šaku usitnjenog korijena (suhog ili svježeg) i stavite da se kuha na laganoj vatri u 760 ml mlijeka. Potrebno je stalno miješati te kuhati do 10 minuta sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Nakon što se smjesa ohladi, nanesite ju na mjesto prijeloma pazeći da zglob bude slobodan. Uzmite zavoj i držite 2 sata. Terapiju treba ponavljati svaki dan narednih deset dana.

Mast od gaveza

Uzmite 60 g listova i 110 g korijena te dodate 1 kg otopljene svinjske masti, koju ćete prije isprati hladnom vodom kako bi uklonili sol. Nakon što ste zagrijali mast, dodajte biljku i promiješajte, a kada nastane pjena maknite s vatre i miješajte kratko vrijeme.

Smjesu poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim ju ponovno zagrijte uz neprekidno miješanje, a nakon što smjesa postane dovoljno tečna, procijedite ju i ulijte u staklene posude. Kada se smjesa ohladila dodajte 20 kapi eteričnih ulja lavande i ružmarina i ostavite u hladnjaku. Mast će pomoći liječiti reumu i išijas.

Pored toga što se savjetuje samo vanjska primjena, mišljenje liječnika je da ga trudnice ne bi smjele koristiti.

Autor: S.Š., Foto: Agnieszka Kwiecień/Wikimedia