Krvarenje zubnog mesa

lijepi zubi

Krvarenje zubnog mesa može biti uzrokovano hormonima, simptom ozbiljne upale ili rezultat našeg mehaničkog djelovanja. Najčešće se pojavljuje prilikom korištenja zubnog konca ili četkanja zubi. Najčešće se ignorira krvarenje desni mada dugoročno krvarenje može biti znak ozbiljnog problema koji je potrebno sanirati što prije.

Uzroci krvarenja zubnog mesa

Upala zubnog mesa je najčešći uzrok krvarenja zubnog mesa, a uzrokovana je naslagama plaka na zubima na koji se brzo i lako vežu bakterije koje uzrokuju infekciju. Ako se upala zubnog mesa ne liječi može se javiti upala potpornog tkiva zubi koja dovodi do ispadanja zubi. Upala se može razviti na zdravom zubnom mesu u roku 36 sati ako se zubi u tom periodu nisu četkali.

Simptomi upale zubnog mesa

Neki od ostalih simptoma upale zubnog mesa su oticanje i crvenilo zubnog mesa te neugodan zadah. Razvijanju upale zubnog mesa su posebno skloni dijabetičari, žene u trudnoći, pušači, osobe u pubertetu i žene u menopauzi.

Za sprečavanje upale zubnog mesa treba se održavati dobra oralna higijena, što znači da je potrebno koristiti zubni konac i mekanu četkicu za zube nakon svakog obroka.

Poželjno je čak i izbjegavati šećer, duhanske proizvode, bijelo brašno i alkohol te redovito posjećivati stomatologa i konzumirati namirnice bogate kalcijem i vitaminom C.

Ako se unatoč kvalitetnom održavanju oralne higijene vraća upala zubnog mesa, trebalo bi početi koristiti električnu četkicu za zube koja će svojim brzim okretajima masirati zubno meso i time ga obraniti od bakterija i povećati cirkulaciju.

Za čišćenje zubnog međuprostora može se koristiti i oralni tuš koji će pod pritiskom mikromjehurićima vode ukloniti naslage iz zubnih međuprostora. A ako dođe do jake upale zubnog mesa potrebno je liječenje antibioticima i profesionalnim čišćenjem zuba.

Sprečavanje krvarenja zubnog mesa

Krvarenje zubnog mesa se može spriječiti interdentalnom četkicom, a potrebno je koristiti četkicu s mekanim vlaknima, izbjegavati nezdravu prehranu bogatu šećerom i brašnom, prestati pušiti, ne konzumirati prehladnu ili prevruću hranu, četkati zube nakon svakog obroka, svakodnevno koristiti zubni konac, četkati zube najmanje 2 minute i koristiti antibakterijsku tekućinu za ispiranje usta.

Osobe koje imaju problema s krvarenjem zubnog mesa trebaju nakon obroka piti puno vode, izbjegavati gazirana i alkoholna pića te redovito posjećivati stomatologa. Saznajte što još utječe na zdravlje zubi.

Autor: A.Z., Foto: kurhan/Shutterstock