Urasla dlaka na preponi

greške kod uklanjanja dlačica

Do urasle dlake na preponi dolazi kada dlaka koja je bila uklonjena pincetom, britvicom ili voskom nastavi rasti ispod kože, a ako dođe do urasle dlake u području prepona na koži se mogu primijetiti pustule, okrugle ili gnojne kvržice.

Urasla dlaka na preponi

Uklanjanje dlačica je najčešći uzrok uraslim dlačicama, a što se više uklanjaju to više rastu. Većina dlačica raste normalno, a neke znaju nastaviti rasti pod kožom. Depilacija i brijanje uzrokuju svijanje dlačica koje s površine mogu ponovo urasti natrag u kožu.

Uraslu dlačicu tijelo tretira kao strano tijelo, a tada se javljaju simptomi poput svrbeža, oticanja, boli i crvenila. Urasle dlake ne zahtijevaju posebne tretmane, a ako izbiju same od sebe potrebno je s tog područja prestati uklanjati dlačice

Urasle dlake na području prepone možete tretirati tako što ćete prestati s uklanjanjem dlačica s kritičnog područja. Brijanje bi moglo pogoršati simptome i dovesti do kožne infekcije.

Dođe li do infekcije, kvržice mogu biti bolne i tada bi se trebali javiti liječniku. Najvjerojatnije ćete dobiti antibiotsku mast, a ako se stanje pogoršalo, bit će potrebno oralno uzimanje antibiotika.

Pomoći si možete toplim oblogama te laganim masažama u obliku kružnih pokreta, bilo uz pomoć četkice za zube ili mokrih ručnika.

Ako ste primijetili uraslu dlaku važno ju je izvući pomoću igle ili pincete te pričekati dok ne nestanu svi simptomi. Potrebno je ukloniti mrtve stanice kože i upotrijebiti kreme sa steroidima, koje će pomoći smanjiti ne samo iritaciju nego i oticanje.

Isto tako može se osjetiti svrbež ili bol oko dlačice, a urasle stidne dlake mogu nastati na stidnim sunama i vagini kod žena, unutarnjoj strani bedara ili na penisu i mošnjama kod muškaraca.

Kod nekih osoba se urastanje dlačice javlja češće nego kod drugih, a najčešće se javlja kod onih koji imaju kovrčavu kosu zbog čega su i njihove dlačice grublje.

U slučaju infekcije kvržice mogu biti ispunjene gnojem i boljeti, a u tim slučajevima bi trebali posjetiti liječnika.

Urasle dlačice

Urasle dlačice su češće u trudnoći ili za vrijeme mjesečnice kada se luče pojačano određeni hormoni. Intimna higijena je najvažnija! Nikada se kožu ne smije povlačiti prema gore za vrijeme brijanja, uvijek se moraju koristiti oštre i nove britvice za brijanje, dlačice se moraju ukloniti u smjeru rasta i nikada se ne smiju uklanjati bez gelova za brijanje koji omekšavaju kožu.

Koža se može čistiti glikolnom ili salicilnom kiselinom koje će pomoći održati folikule dlaka otvorenima kako vlasi ne bi ponovo urasle u kožu. Nikako se ti proizvodi ne smiju koristiti ako već postoji urasla dlaka kako se ne bi dodatno iritiralo oštećeno područje.

Može se koristiti i benzoil peroksid gel koji se kupuje u ljekarni, a koji suši zahvaćeno područje te smanjuje crvenilo oko urasle dlake. Hidratizacija kože isto tako pomaže brže ukloniti mrtve stanice koje mogu začepiti folikule dlačica.

Oslonite se na prirodne metode koje će pomoći da se izbjegne urastanje dlačica, a to su:

  • Ulje čajevca – ne samo što smanjuje oticanje nego uništava i bakterije. Pomiješajte ulje s malo vode i nanesite na kožu pomoću blazinice. Ulje će pomoći i kod liječenja akni.
  • Soda bikarbona – smanjuje upalno stanje i pomaže ukloniti mrtve stanice kože. Možete dodati dvije manje žlice sode u jednu šalicu vode te nanijeti na kožu pomoću vate.

Dobro je znati koja je najbolja depilacija kako bi izbjegli probleme do kojih dolazi nakon uklanjanja dlačica. Koliko je važno znati kako pravilno ukloniti dlačice, isto tako treba biti upoznat i s odgovarajućom njegom nakon depilacije.

Autor: A.Z., Foto: Valery121283/Shutterstock