Fažanski gušti i delicije

Fažana po noći, Foto: Michael J. Zirbes/Wikimedia

Već svi znamo da dobar dio turističke ponude čini jedna tradicionalna manifestacija kojom se nastoji dočarati nekadašnje običaje. Sve te manifestacije odraz su nekadašnjeg života, a kroz zabavan nas način nastoje naučiti nečemu što je bilo prije.

U takve manifestacije možemo ubrojiti čuvene Fažanske gušte i delicije koji su se prije svega koncentrirali na čuvene delicije tog kraja. Naime svaka fešta ima svoje nešto na što se koncentrira, a za ovu slobodno možemo reći da sve svoje aktivnosti vrti oko čuvenih recepata kojima su se nekada gostili ljudi iz ovih krajeva.

Fažanski gušti i delicije održavaju se u ožujku, a cijela se manifestacija uglavnom temelji na raznim jelima od rakova, divljači, maslinovog ulja te sira i to sve uz najfinija istarska vina. Sama manifestacija održava se na fažanskoj rivi i ugostiteljskim objektima Fažane i Valbandona.

U čuvenu gastro ponudu ubraja se pašta s rakovima, salata od rakovica, brodet od raka alla marinara sa palentom, fuži, njoki, pljukanci te jela do divljači. Nije ni čudo što je fešta s vremenom postajala sve popularnija. Radi se o pravom gastronomskom užitku.

Možemo slobodno reći da u prvom redu privlači sve one koji se smatraju velikim gurmanima i koji vole probati nove stvari. Ova manifestacija isto tako privlači sve one koji žele naučiti nešto o nekadašnjem životu, a najbolji način zato je sigurno biti na licu mjestu takvih događanja.

Najbolja stvar kod tradicionalnih fešti što se svi zabavljaju bez obzira na dob i to ponajviše, jer se radi o zabavnim događanjima gdje sve vrvi od sadržaja gdje se svatko može pronaći.  Gurmani samo izvolite!

Fažana pored ove fešte nudi velik broj drugih sadržaja koji su uglavnom vezani za povijesni dio, a tu svakako treba spomenuti brojna arheološka nalazišta, kako u gradu tako i u okolici.

Autor: S.Š. Foto: Michael J. Zirbes/Wikimedia