Maun, mjesto za odmor

Bliži otok Pag
Bliži otok Pag, Foto: Tomsen II/Wikimedia

U neposrednoj blizini otoka Paga, nalazi se Maun, otok dug 9 kilometara kojeg od Paga dijeli Maunski kanal. Nalazi se zapadno od Paga i sjeverozapadno od otoka Škrda. Maun od davnina bilježi početke naseljenosti.

Svoju je slavu stekao darovnicom hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. iz 11. stoljeća, gdje se Jadran po prvi puta naziva “našim morem Dalmatinskim”. Zadar je darovao sam otok samostanu Sv. Krševana. Naime danas se na otoku nedaleko od mjesta Mandre nalaze ostaci redovničkog samostana, koji su sa otoka prognani.

Stanovnici su nekada jedan dio godine živjeli na Maunu, gdje su uzgajali ovce i pravili svima nama dobro poznat  i omiljen paški sir. Ako se odlučite na dolazak savjetovali bi vam da odete na južnu stranu otoka gdje se nalazi spilja sa pitkom vodom, što jei zaista posebno mjesto za vidjeti ponajviše zbog stalaktita i stalagnita koji stvaraju nestvarne prizore.

Isto tako trebali biste znati kako se unutar samog centra otoka nalazi jezerce, na kojem možete vidjeti dvije simpatične patke koje se ovdje odmaraju tijekom dugog ljeta. Vjerujemo poprilično romantičan prizor, pogotovo ako ste se odlučili na dolazak sa boljom polovicom.

Maun je inače prikladno mjesto za odmor za sve one koji su željni malo odmora i žele pobjeći od silnih gužvi s kojima se susreću u svakodnevnici. Nije naodmet spomenuti kako otok obiluje raznim uvalama i prekrasnim plažama, koje su itekako prikladne za miran odmor.

Maun je isto tako idealna lokacija za sve ljubitelje ronjenja, gdje možete zaroniti do zida koji se spušta na 40 metara dubine. Na samom početku zida nalazi se plato, gdje možete uživati u ronjenju kroz jata sitnih riba, nakon čega se taj zid stepenasto spušta dalje u dubinu.

Korisna informacija za sve ronioce i oni koji bi to htjeli postati; dubina ovog dijela iznosi od 3 do 40 metara, što znači da je pogodan i za početnike. A vjerujemo da je itekako primamljiva ponuda u kojoj se nudi pogled na žute koralje, crvene gorgonije, sivo – plave spužve, škarpine, grdobine i jastoge.

Autor: S.Š. Foto: Tomsen II/Wikimedia