Fažana, atraktivno turističko središte

fažana
Fažana, Foto: Aleksandar Todorovic/Shutterstock

Nasuprot čuvenih Brijuna smjestilo se poznato turističko odredište koje već neko vrijeme bilježi velik broj posjeta turista iz raznih zemalja, pa tako i krajeva Hrvatske. Možemo slobodno reći da se radi o atraktivnoj turističkoj lokaciji koja zaista ima bogati sadržaj. Radi se o području gdje su se susretale i sukobljavale razne civilizacije kao što su to Rimljani, Bizanti i Mlečani

Od znamenitosti treba spomenuti crkvu Sv. Kuzme i Damjana iz 15. stoljeća, zatim crkvu Sv. Marije Karmelske iz 11. stoljeća, crkvu Sv. Ivana iz 16. stoljeća te Sv. Elizeja iz 6. stoljeća. Dakle radi se o jednom  značajnom nizu povijesnih tragova koji su zapravo samo dio kulturne baštine Fažane.

Za Fažanu možemo reći kako je oduvijek bila mjesto ribara, ali isto tako i ratara koji su crpili vino i maslinovo ulje iz crvene zemlje. Zaista zanimljiva i duga tradicija koja je i danas pomalo ostala, tako da možemo zaključiti kako se lokalno stanovništvo odlučilo posvetiti nekadašnjim običajima kako bi sačuvali njihovu bit.

Pored tih brojnih povijesnih značajki, Fažana je danas turistička destinacija koju nastanjuje oko 4.000 stanovnika, a poznata je po srdelama i raznim manifestacijama koje se odvijaju tokom ljeta.

Osim po prekrasnim plažama i naravno čistom moru, Fažana je poznata i po vrhunskim delicijama koje se nude u bogatim ponudama brojnih restorana. Tu se naravno mogu naći i brojni kafići i slastičarnice. Dakle kompletna turistička ponuda.

Što se tiče smještaja imate zaista veliku mogućnost, a to znači mogućnost smještaja u sobama i apartmanima gostoljubivih domaćina te naravno u kampovima koji svake godine privuku sve više zainteresiranih.

Možemo reći da Fažana obiluje brojnim sadržajima i naravno ljepotama koje vrijedi vidjeti, a tu naravno mislimo na prirodne ljepote i isto tako na brojne znamenitosti ovog kraja koje svjedoče o prošlim vremenima. Rekli bi da zabave ima za svakoga.

Foto: Aleksandar Todorovic/Shutterstock