Konzerviranje mlijeka

mlijeko u boci

Konzerviranje je postupak uz pomoć kojeg se nastoji u što većoj mjeri očuvati kvaliteta namirnice kako bi se spriječilo njeno kvarenje. Postoji nekoliko namirnica koje se konzerviraju kako bi se produžio rok trajanja, a među njima je i mlijeko. Konzerviranje mlijeka je važno kako bi se uščuvala njegova kvaliteta.

Postoji nekoliko načina konzerviranja mlijeka ili sprječavanja njegova kvarenja. Želite li znati malo više o konzerviranju mlijeka, slijedi nekoliko korisnih savjeta uz čiju će pomoć biti moguće očuvanje važne namirnice, koja se može iskoristiti na velik broj načina, bilo da se radi o pripremi mlijeka za bebe ili možda postupku kojim se želi dobiti trajno mlijeko.

Konzerviranje se može izvršiti uz pomoć prirodnih sastojaka kao što su vinski ocat, kuhinjska sol, šećer i alkohol.

Jedna od metoda s kojima se konzervira mlijeko je da se nakon kuhanja doda soda bikarbona nakon čega se mlijeko stavlja na hladno mjesto.

Drugi način konzerviranja je pasterizacija. Mlijeko se stavlja prvo u boce nakon čega se one zatvaraju i zagrijavaju na 70 stupnjeva. Kuhanje traje oko 25 minuta, kada je mlijeko potrebno naglo rashladiti i ostaviti na hladnom mjestu.

Mlijeko se može očuvati i postupkom sterilizacije, što znači da bi mlijeko trebalo kuhati u zatvorenim bocama na 115 stupnjeva. Spomenuto se mlijeko upotrebljava za ishranu dojenčadi kako bi se ubile sve potrebne klice.

Kvarenje namirnica podrazumijeva smanjivanje prehrambene vrijednosti, mijenjanje kemijskog sastava, pogoršanje okusa, mirisa i boje te onečišćavanje.

Jedan od najčešćih razloga zašto dolazi do kvarenja namirnica je prekoračen rok trajanja koji se nalazi otisnut na pakiranju svake ambalaže, zbog nehigijenskih uvjeta proizvodnje, radi oštećene ambalaže te neispravnosti proizvoda koji je izašao iz klaonice ili od drugih proizvođača.

Kvarenje namirnice može biti sporo ili brzo, a to ovisi o uzrocima kvarenja te o vrsti namirnice. Uzroci mogu biti unutrašnji zbog mikroorganizama, fizikalnih i kemijskih reakcija te promjene konzistencije i boje. Vanjsko kvarenje namirnica nastaje zbog trenja, udarca, povišene temperature, ozračivanja i povišenog tlaka.

Konzerviranje je važno jer se uz pomoć njega zaustavlja djelovanje produkta metabolizma toksina i enzima. Konzerviranjem se poboljšava okus, produžava rok valjanosti na tržištu te povećava trajnost svih namirnica. Svi proizvodi koji se konzerviraju ulaze u posebnu skupinu na tržištu.

Foto: Africa Studio/Shutterstock