Estetska operacija ušiju

korekcija uški
Korekcija uški, Foto: Christo/Shutterstock

Koliko polažete na uši i uške kada razmišljate o ljepoti? Zasigurno nisu prva stvar na koju pomislite. One su ovdje samo da ispunjavaju funkciju organa za slušanje i kako bismo imale gdje objesiti sve one divne naušnice. Naš estetski interes uglavnom završava ovdje. No uši trakođer mogu biti kamen spoticanja koji će vas uporno tjerati da se ne osjećate dobro u svom tijelu.

Ono što mi uglavnom zovemo klempavim ušima ima svoj medicinski naziv i naziva se odstojeća uška. Ona se može primijetiti već kod rođenja i najčešća je nasljedna anomalija uha. Vjerojatno ako same nemate ili niste imale ovaj problem znate nekoga tko jest i tko nije zadovoljan svojim stršećim ušima.

Dobra vijest je da se veličina i oblik uha u potpunosti formiraju već u 4 godini, pa je tako moguće obaviti ovu blažu estetsku korekciju vrlo rano prije no što će moći imati utjecaja na sliku o sebi. Mnogi kirurzi smatraju kako je dobro riješiti ovaj problem prije no što dijete krene u školu kako ne bi bilo predmet izrugivanja.

No što ako više niste dijete, ali imate ovaj problem. Ne želite nositi podignutu kosu i baš nikada je ne stavljate iza uha. Uhvatili ste jednom svoj odraz u staklu tramvaja i primetili da vam nenamjerno uška viri van kose ili ste jednostavno konstantno svijesni svoje odstojeće uške.

Ako ste ikada imali bilo koji od ovih osjećaja, sasvim je u redu riješiti taj problem. Ono što uzrokuje klempavost nepravilni je položaj hrskavice pa se tokom operacije ona modelira i priljubljuje bliže glavi. Po potrebi je moguće i odstraniti dio kako bi uho bolje sjelo.

Radi se o rutinskom estetskom zahvatu koji će biti gotov u roku od pola sata do sat vremena. Rez će po zacjeljenju biti nevidljiv jer je sakriven u prirodnom naboru između uha i glave.

Sama operacija uglavnom se provodi u lokalnoj anesteziji i dva dana nakon nje potrebno je nositi čvrste zavoje oko glave i zatim traku oko ušiju još neko vrijeme kako ih ne biste nenamjerno ozljedili tokom spavanja.

 Autor: L.K. Foto: Christo/Shutterstock