Dvorac Zrinski u Čabru

čabar
Čabar, Foto: Croq/Wikimedia

Naša nas obala ne prestaje iznenađivati svojom ljepotom kako prekrasnih plaža, tako i prirode koja ju okružuje. Osim nevjerojatne okolice ne treba zaboraviti i na znamenitosti koje se protežu po cijeloj državi, a koje svjedoče o nekim davnim vremenima. Tako je i na sjevernom području, u Gorskom kotaru i gradu Čabru.

Čabar je grad koji se nalazi u samom središtu Gorskog kotara. Okružen šumama i brdima stvara idealnu sliku čarobnog krajolika u kojem je teško ne zamisliti da se nalazite u posebnom vremenskom pravcu.

Grad se nalazi uz samu granicu s Republikom Slovenijom od koje ga dijeli jedino rijeka Čabra po kojoj je i dobio ime. Njegova povijest je bogata, sadržajna i privlačna svima onima koji žele znati malo više.

Dvorac Zrinski poznat je kao glavna znamenitost ne samo grada nego i okolice, a radi se o kaštelu Petra Zrinskog izgrađen u 17. stoljeću, a koji i danas dominira gradom. Od davnih i slavnih vremena dvorca prošlo je puno. Ostao je sačuvan dio zida, kula i svodovi u prizemlju središnjeg objekta.

U dvorcu se danas nalazi galerija umjetničkih slika slikara Vilima Svečnjaka kao i donacija lovačkih trofeja Marijana Filipovića. Do sada je već dva puta bio preuređivan, tijekom 19. i 20. stoljeća. Sastoji se od četiri zgrade povezane obrambenim zidom.

Kako svaki dvorac ima priču, tako ima i Zrinski. Priča se o postojanju tunela dvorca koji je iz prizemlja vodio do Tropetarske stijene iznad grada gdje se ujedno nalazio izlaz. Nagađa se kako je predstavljao izlaz u nuždi.

Nažalost ne postoji pisani dokumenti o tome koji bi mogli posvjedočiti i označiti točnu lokaciju nekadašnjeg tunela, jedino postoje priče starijih koji svjedoče kako su se djeca nekada znala igrati u spomenutom tunelu i nalaziti ostatke oružja, pa čak i kostiju.

Nakon rata ulaz je zazidan kako se nitko ne bi ozlijedio, a danas jedino ostaje rupa u zemlji kao podsjetnik na tunel, za koju se vjeruje da je nekada davno bila izlaz iz tajnovitog tunela. Spremite se za uživanje u prirodi i istraživanje veličanstvenih građevina.

Autor: S.Š. Foto: Croq/Wikimedia