Dude i oprema

beba s dudom
Beba s dudom, Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Već se duže vrijeme vodi rasprava oko toga jesu li dude dobre ili loše za bebe. Naime cijela priča nadovezuje se na situaciju dojenja, odnosno kada majka odluči svom djetetu dati dudu varalicu. Do određene situacije dolazi uglavnom iz razloga što se majke jednostavno žele malo odmoriri od dojenja i djetetove učetale potrebe za bradavicama. Nije nepoznanica kako bradavice često znaju boliti, pogotovo kod nepravilnog načina dojenja.

Dakle neke studije su pokazale kako učestalo davanje dude djetetu može dovesti do preranog odvikavanja djeteta od samog dojenja. Isto tako dijete može češće biti izloženo upalama uha. Naime većim cuclanjem dude povećava se količina sline zbog čega se mijenja funkcija Eustahijeve trube i više bakterija odlazi iz usta u srednje uho.

Samu odluku bilo bi najbolje prepustiti samim roditeljima. Upravo iz spomenute situacije koja je samo jedna od mnogih, roditeljstvo sa smatra najtežim poslom na svijetu, gdje se preuzima odgovornost za drugo biće 24 sata svaki dan.

Svaki roditelj dakle ima pravo odlučiti hoće li svom djetetu davati dudu. Za sve one koji se odluče na kupovinu, bilo bi dobro znati kako dućani nude bogat izbor, razne modele između kojih se treba odlučiti.

Dude varalice posebno su popularne u situacijama kada kod djeteta dolazi do rasta zubića i kada su razdražljiva, a vi ih kao roditelj trebate umiriti. Naravno da je svaki model napravljen u skladu sa sigurnosnim standardima.

Među klasičnim dudama varalicama možete birati između onih s motivom raznih životinja i prozirnih duda. Dude varalice za noć predviđene su za bebe starosti od 0 – 6 mjeseci. Sve su dude napravljene od silikona bez okusa i mirisa.

Grickalice su isto tako korisne kod pojave prvih zubića. Postoji nekoliko modela, a treba izdvojiti grickalice predviđene za prednje zube, za srednje zube i naravno stražnje zube.

Postoje i napredne ortodontske dude varalice. Njih možete podijeliti na one koje obuhvaćaju period od 0 – 6 mjeseci starosti i dude za malo starije bebe od 6 – 18 mjeseci.

Autor: S.Š. Foto: Valua Vitaly/Shutterstock