Govorne mane kod djece

djevojčica kod liječnika

Imate li dijete koje će uskoro krenuti u prvi razred, ali ono ne priča tečno. Bilo da zamuckuje, sporo priča ili pak prebrzo i nerazgovijetno, sada je pravo vrijeme da povedete računa o tome.

Ne oklijevajte i obratite se stručnjacima, jer bi inače prvi dani u razredu mogli umjesto radosti donijeti neugodu i za novog đaka i za vas.

Govor je jedinstvena, možda najvažnija, tekovina ljudske vrste i kao oblik ponašanja i sporazumijevanja karakterističan samo za ljude. Stoga poremećaji govora mogu mnogostruko djelovati na razvoj ličnosti i komunikaciju. Ako dijete koje nije duševno zaostalo ne govori ni nakon navršene treće godine života, govorimo o zakašnjelom razvoju govora, čiji uzroci mogu biti raznovrsni. Mane govora su 2 do 3 puta češće u dječaka, no u djevojčica.

Tepanje podrazumijeva nemogućnost pravilnog izgovaranja ili oblikovanja određenih glasova (kao što je “r”). Funkcionalno tepanje se do treće ili četvrte godine života može smatrati skroz normalnom pojavom. U težim slučajevima govor može biti potpuno nerazumljiv. Nekada razlog tome mogu biti i urođene anomalije kosti i mekih tkiva, zbog oštećenja živaca, polipi u sinusima itd.

Mucanje je dosta česta govorna mana,a nastaje u djece za vrijeme razvoja govora, oko treće pa do pete godine života, katkada u pubertetu, ali vrlo rijetko u starijoj dobi. Značajka te mane je velik broj zastajkivanja i ponavljanja u govoru koja se pojavljuju samo u komunikaciji s drugima.

Dizartrija je poremećaj govora uzrokovan oboljenjem centralnog živčanog sustava, a očituje se različitim poremećajima ritma disanja i artikulacije (oblikovanje glasova).

Brzanje u govoru je konstitucionalna mana pri čemu je izgovor prebrz i slabo artikuliran zbog nesklada između brzine mišljenja i motoričkih sposobnosti.
Zakašnjeli ili nepravilan razvoj govora može biti i prvi signal oštećenja sluha većeg ili manjeg stupnja.

Terapije i rehabilitacije mana govora nisu jednostavan postupak, pri čemu se najprije uklanjaju osnovni uzroci, provode vježbe artikulacije, ali i obraća pozornost na ličnost u cjelini.

Tijekom razvoja govora ne oponašajte djetetovo tepanje,jer ćete ga tako zbuniti i usporiti pravodobno usvajanje pravilne artikulacije.

Ako i nakon navršene treće godine života dijete ima većih problema s izgovorom, u tom slučaju potražite savjet stručnjaka. Bitno je da pružite svom djetetu potrebnu rehabilitaciju prije nego krene u školu!

Autor: Tajana, Foto: Capifrutta/Shutterstock