Domaći šamponi za kosu

domaci-sampon

Lijepa, privlačna i sjajna kosa najveća su želja svake žene. Kosa je ono čime se ponosimo stoga je redovito njegujemo i posvećujemo joj mnogo pažnje. Međutim, kozmetički preparati kojima je tretiramo često su skupi, puni umjetnih bojila, konzervansa i sastojaka koji štete našem zdravlju. Stoga vam mi donosimo odlično rješenje. Odlučili smo vam dati nekoliko recepata kako biste kod kuće mogli pripremiti šampon za njegu kose.

Šampon od kamilice za sjajnu kosu

Blagi šampon od kamilice čisti kosu, nježan je i čini je znatno sjajnijom. Odličan je za obojenu kosu jer je čini zdravom i lijepom. Ovaj recept prilika vam je da sami napravite šampon za kosu, bez štetnih tvari i kemikalija koje se inače redovito stavljaju u gotove proizvode. Za jedno pranje kose potrebne su vam samo dvije manje žlice ovog domaćeg šampona.

Cvjetove kamilice prelijte vrućom vodom. Neka se namaču 15 minuta, a zatim tu istu tekućinu procijedite u drugu vatrostalnu posudu. U zdjelu dodajte sapun u listićima, čaj od kamilice i dvije žličice glicerina. Nakon toga pripremljeni šampon izlijte u dobro očišćenu bočicu i poklopite je. Preporučuje se čuvanje šampona na tamnom i hladnom mjestu kako bi mu rok trajanja bio što duži.

Domaći šampon za suho pranje

Ovaj domaći šampon odličan je za vas ako želite osvježiti svoju kosu, a nemate dovoljno vremena za pranje. Sve što vam je potrebno za pripremu jesu tri manje žlice kukuruznog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica. Njih trebate lagano posipati po kosi, odvajajući pramenove kose kako bi šampon dospio do samog vlasišta. Utrljajte ga u vlasište tako da upije suvišnu masnoću.

Nakon toga laganim pokretima češljom raščešljajte kosu, a zatim je češljajte barem pet minuta, ovog puta gustom četkom. To je vrlo važno kako biste uklonili sve tragove suhog šampona, brašna, odnosno pahuljica. Tijekom samog češljanja kosu svako malo protresite.

Autor: D.Š. Foto: Subbotina Anna/Shutterstock