Savjeti za veliko čišćenje stana

brisanje prašine

Ah ti kućanski poslovi… Bilo bi super kada bi uvijek mogli imati nekoga tko će sve te poslove odraditi umjesto nas kako bi se mogli posvetiti drugim aktivnostima. To nažalost nije tako, bilo zbog novaca ili jer ne želite nepoznatu osobu u stanu. Pročitajte par savjeta kako najbolje očistiti stan.

Veliko čišćenje je nešto što nas sve čeka, a dok neki to rade jednom godišnje mnogi se za generalku stana odlučuju barem dvaput godišnje ili više od toga. Sve ovisi o tome organizirate li neke svečanosti u svom stanu, a ne treba zaboraviti na dva važna dana u godini, Uskrs i Božić. Posao čišćenja započinjete samo kada ste odmorni i oslobođeni bilo kakvih drugih obaveza.

Da bi veliko spremanje bilo učinkovito i što prije gotovo dogovorite se sa svojim suprugom oko podjele poslova. Napravite plan djelovanja i sa čim bi prvo trebali početi. Nakon što ste sastavili plan djelovanja možete krenuti čistiti. Pripremite sva sredstva kao i spužvice kako ih ne bi morali tražiti kasnije kada prelazite s jednog posla na drugi.

Spremanje obično započinje spavaćom sobom iza koje dolazi dnevni boravak, dječja soba, ostava, kuhinja te kupaonica. Rapored možete sami odlučiti, sve ovisi kako je vama lakše.

Tijekom velikog čišćenja potrebno je očistiti sve police na kojima se nalaze knjige i to tako što ćete svaku brisati posebno. Treba očistiti ladice i riješiti se svih papira koji su vam unutra stajali, a da vam više ne trebaju.

Postoje žene koje za čišćenje nikada ne uzimaju jedan cijeli dan jer jednostavno ne žele odvojiti više od 5 sati samo za čišćenje. One se zato odlučuju za rješenje gdje svaki dan čiste po jedan dio u stanu. To je odlična metoda jer će se smanjiti gužva u stanu i neće postojati nervoza koja bi mogla poremetiti dnevni ritam cijele obitelji.

Foto: Piotr Marcinski /Shutterstock