Čemu služe sunčane naočale?

žena sa sunčanim naočalama
Žena sa sunčanim naočalama, Foto: AnnaBraga/Shutterstock

Već godinama radim u jednoj zagrebačkoj optici. Preživjela sam invaziju Harry Potter pepeljarki, pa je stiglo Ray Ban ludilo, ovih dana su hit Hansel & Gretel drvene sunčane naočale, savjetovala sam pri izboru dioptrijskih naočala i stare i mlade, objašnjavala sam umetanje kontaktnih leća i onda me nekidan upita dijete od kojih 7 godina zašto su stakla sunčanih naočala tamna. Ja smišljam neki njemu primjeren odgovor, a vidim da ni mami nije svejedno.

Pitam se što bi ona odgovorila. Sunčane naočale mnogima su tek modni detalj, no primarno bi trebale služiti zaštiti očiju.

Izrazito je bitno da imaju UV filter jer se zjenica pri izlaganju svjetlosti sužava, a u mraku širi, stoga ako koristite tamne naočale bez UV zaštite, zjenica će se proširiti te će još veća količina štetnih UV zraka ulaziti u oko.

Pravi će optičar odmah primjetiti kakve sunčane naočale imate, kakve su leće, jesu li polarizirane- njega markica ne može zavarati. Ako govorimo o nekoj mjeri zaštite onda pričamo o 100%tnoj zaštiti od UVA i UVB zračenja.

PS.  Cure ( i dečki) kontaktne leće također imaju 100%tnu UVA i UVB zaštitu, ali leća sjeda samo na rožnicu oku. Ukoliko koristite samo kontaktne leće bez odgovarajućih sunčanih naočala, vaša bjeloočnica i dalje je nezaštićena i izložena štetnom zračenju.

Autor: Tamara Banić  Foto: AnnaBraga/Shutterstock