Čišćenje jetre na prirodan način

biljni čaj

Jetra je vitalan organ koji je neophodan u mnogim životnim funkcijama poput stvaranja i razgradnje masti, ugljikohidrata i proteina, stvaranja glikogena, pretvaranja toksičnog amonijaka u uredu i održavanja primjerene razine glukoze u krvi.

Jetra se regenerira zbog čega je treba sačuvati od štetnih tvari i poticati regeneraciju. Ovaj organ je odgovoran za razgradnju raznih otrova, lijekova, alkohola i droge koju osoba unese u organizam. Postoje i određena ograničenja prilikom regeneracije pa ju je važno održavati zdravom. Ako se preoptereti njena sposobnost regeneracije može se javiti ciroza jetre, što znači da dolazi do patoloških promjena na jetri.

Jetru treba čuvati, a da bi se otkrilo na vrijeme ako postoji bilo kakvo oštećenje, potrebno je obaviti pretrage kao što je Gama-glutamiltransferaza ili ggt.

Kako bi regenerirali i detoksicirali jetru savjetuje se da pijete određene čajeve za čišćenje jetre. Najbolji čajevi za čišćenje jetre su čaj od đumbira, čaj od mente i čaj od maslačka.

Čaj od đumbira pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšanju probave organizma zbog hrane s visokim udjelom vlakana. Najbolja je kombinacija zelenog čaja i đumbira.

Čaj od mente smanjuje loš kolesterol i potiče razgradnju masti u jetri zbog čega se štiti tijelo od povezanih srčanih bolesti i od ateroskleroze. Ovaj čaj će potaknuti i protok žući, ali se nikako ne preporučuje trudnicama jer potiče otpuštanje mišića maternice.

Čaj od maslačka pomaže kod čišćenja jetre, u probavi, kod regulacije kalija u krvi, krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Najbolji je u stimulaciji proizvodnje žući.

I slatki krumpir može pomoći očistiti jetru jer je bogat kalijem, vitaminima B6, C i D, željezom i magnezijem.

Sikavica može smanjiti štetni učinak pesticida kojima je poneka hrana zagađena, ali i štetni učinak teških metala u vodi. Njena snažna detoksikacijska svojstva pomažu u liječenju bolesti jetre izazvane toksinima, alkoholne ciroze i hepatitisa.

Eterična ulja imaju povoljan utjecaj na jetru i žuč, a ekstrakt lista artičoke se često koristi kao najbolje sredstvo za detoksikaciju. Efikasnu eliminaciju toksičnih tvari iz jetre imaju i eterična ulja ružmarina, ljupčaca, metvice i celera.

Želite li na jednostavan, brz i zdrav način očistiti jetru, ove metode pokazale su se najboljima za to. Opskrbite se ovim biljnim pripravcima i detoksicirajte jetru, ali i cijelo tijelo na prirodan način. Organizam će vam biti zahvalan.

Autor: A.Z., Foto: Madlen/Shutterstock