Kako odabrati prave štikle

cipele na visoku petu
Cipele na visoku petu, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Štikle koliko god nekima bile neudobne odraz su elegancije i prije svega stila. One su ništa drugo nego pomagalo pomoću kojeg svaka žena poručuje kako zna što želi i kako se ne boji pokazati što misli. Zanimljivo je spomenuti kako cipele postoje već jako dugo i kako se upravo one smatraju jednim od najstarijih čovjekovih izuma. Štikle za razliku od ostalih modela koji postoje puno duže, svoje prvo pojavljivanje najviše zahvaljuju genijalcu Leonardu da Vinciju.

Zahvaljujući njemu pojavili su se modeli  cipela s možda ne tako visokom petom, ali za ono doba ipak van standarda. Neko su vrijeme visoke potpetice označavale visoki status u društvu sve do revolucije u Francuskoj kada je jednostavno bilo neprimjereno nositi određenu visinu potpetice.

Danas su sštikle i više nego popularne i to među svim dobnim generacijama počevši od djevojaka koje polako ulaze u fazu zrelosti do dama u srednjoj dobi, pa i onih starijih. Cipele na petu su jednostavno našle svoje mjesto na modnoj sceni i one jednostavno nikada neće izaći iz mode.

Želite li kupiti novi par cipela dobro promislite uz koju odjeću mislite nositi štikle i za koje sve prilike. Pogrešan je način razmišljanja kako se one mogu nositi samo za svečane prilike. Žene ih znaju kombinirati za posao i za svakodnevna druženja na kavi s prijateljima.

Prije odabira novog para morate u njima hodati po dućanu kako bi na licu mjesta mogli saznati hoćete li moći izdržati par sati, ili su one samo stvorene da ih se gleda i da cijelo vrijeme samo sjedite. Ne treba posebno napominjati kako takva kupnja nema smisla.

Štikle vam moraju savršeno odgovarati u njima se morate osjećati prirodno i praktički ne osjetiti visinu pete u kojoj hodate. Dobro je znati kako postoje razni modeli spomenutih cipela, a koji se razlikuju prema želji svakog kupca.

Sigurno je da nećete izabrati cipele od 12 i više cm, ako ne znate hodati u njima. Za vas će u tom slučaju savršeno rješenje biti peta do 8 cm. Upravo ta visna može isto biti elegantna, a ne morate strahovati da ćete se u njima negdje polomiti.

Autor: S.Š. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock