Brusilica – savjeti za odabir i korištenje

Brušenje željeza, Foto: Dan70/Shutterstock

Savršene površine, glatki dijelovi drveta, precizni kutovi, završni klinasti umeci kao kutne spojke – ništa od toga bez brušenja. Naravno da se (skoro) sve može izbrusiti i ručno, ali u svaku dobro opremljenu radionicu spada i jedna do dvije brusilice, svaka u svoju svrhu.

Pri kupnji brusilice biste točno trebali znati za što Vam treba. Ukoliko Vam treba samo za površno brušenje velikih površina tada Vam je dovoljna jednostavna vibraciona brusilica.  Želite li vrlo brzo izbrusiti veliku količinu materijala trebat će Vam tračna brusilica.

Želite li uređaj koji može oboje i još više od toga, idealna će biti ekscentrična brusilica jer nju možete upotrijebiti i za poliranje ili za skidanje rđe. Tko voli rad s metalom ne može zaobići kutnu brusilicu. Ovim uređajem koji naravno može biti podešen i za rad s kamenom, možete sa metalnih površina skinuti materijal, rđu te čak razdvojiti metalne profile.

Za sasvim fino brušenje postoje specijalne brusilice primjerice mini tračna brusilica koja ima posebnu usku brusnu traku pomoću koje možete brusiti i najnedostupnije predjele. Trebali biste kupiti brusilice s električnim podešvanjem kako bi se površina prilagodila brzina brušenja. Na to se mora posebno obratiti pažnja kod tračne brusilice jer ona inače potroši previše materijala.

Za održavanje čistoće i za zaštitu vlastitog zdravlja važno je imati priključenu filtar vrećicu za skupljanje prašine ili posebnu mogućnost priključka usisavača jer i drvena prašina može biti opasna po zdravlje ako ju čovjek udahne. O rezultatu ovisi naravno i brusni papir koji upotrebljavate. Dobar svježi komad pješčanog brusnog papira mnogo je agresivniji od istrošenog komada papira. Stoga je preporučljivo često mijenjati brusni papir i za svaki radni postupak koristiti papir sa za to predviđenom gustoćom granulata.

Pravilo: čim je brojka granulacije niža, tim je grublji papir i tim hrapavija će biti površina nakon brušenja. Za skidanje materijala, lakova i rđe koristite granulaciju 40, 60 ili 80.

Granulacija do 150 dobra je za prvo brušenje, a sve granulacije iznad 150 prikladne su za završno, fino brušenje površine. Kod osjetljivog auto laka uzimaju se granulacije do 400, no tada većinom kao vodobrusni papir kojeg je prije upotrebe potrebno navlažiti.

Ne odgovara svaki brusni papir svakoj brusilici. Stoga prije kupnje provjerite koju veličinu i koji utor za brusilicu Vam je potreban.

Ovaj primjerak postoji u svakoj kućnoj radionici: jednostavna vibraciona brusilica bez filtar vrećice. Njena prednost: sami po želji možete izrezati brusni papir iz velike role brusnog papira.

Vibraciona brusilica u modernom obliku s elektronskim regulatorom broja okretaja, s mogućnošću brzog postavljanja brusnog papira na čičak te s priključkom za filtar vrećicu. Ova je brusilica vrlo pogodna za brušenje površina.

Pomoću grubog brusnog papira i velikog broja okretaja stara će boja lako sići.

Tračna je brusilica zbog svoje velike snage idealna za brušenje velike količine materijala. Pri  stezanju brusnog papira obavezno obratite pažnju na smjer okretanja koji je označen strelicom na stražnjoj strani brusilice i na kućištu.

Tračnu brusilicu nadopunjuju dodatni dijelovi. Jedan od tih dijelova je stalak pomoću kojeg se uređaj može pričvrstiti na stol. Jednako je tako praktičan podesivi kutnik za precizno brušenje.

Moderna ekscentrična brusilica ima okruglu brusnu ploču s usisnim otvorima za prašinu. Ta brusilica je pogodna za skidanje velike količine materijala te za izradu iznimno glatkih površina. Ova specijalna brusilica je tako učinkovita jer ima poseban način vrtnje: jedan okretaj se podudara s jednim okretajem brusne ploče pa se zato nigdje ne vide brusni tragovi.

Ekscentrična brusilica je specijalist čak i pri najfinijim radovima na auto limu. Finim pješčanim brusnim papirom ekscentrična će brusilica iznimno fino i temeljito obraditi površinu.

Ekscentrična brusilica može i ovo: ako na brusnu ploču montirate komad janjećeg krzna odgovarajuće veličine, Vaša brusilica postaje uređaj za poliranje koji besprijekorno polira površine od plastike i laka.

Pri obradi metala i kamena najučinkovitiji uređaj je kutna brusilica. Razlog tome je njena iznimno brza rotacija te vrlo tvrda i čvrsta brusna ploča. Ploča se upotrebljava ovisno o primjeni: jedna za brušenje i struganje metalnih površina, a tanja brusna ploča za odvajanje čelika i kamena.

Za fine radove kod drvenih površina kao primjerice namještaja idealna je specijalna tračna brusilica. Uska brusna traka viri sa šipke uređaja tako da se posvuda može upotrijebiti, primjerice u uskim otvorima ili na nedostupnim mjestima.

Za posebno fine radove predviđeno je kutni nastavak koji se kao dodatni dio može priključiti na kutnu brusilicu. Tko se često služi tom brusilicom kupit će takav uređaj s posebnim motorom.

Foto: Dan70/Shutterstock