Što sačuvati kod rušenja kuće

renoviranje-kuce

Ako ste kupili kuću i odlučili rušiti je, prije toga provjerite koje njene dijelove možete iskoristiti ili prodati. To bi vam moglo znatno umanjiti troškove gradnje nove kuće. Ako stara kuća ima dovoljno dobru stolariju, metalne strukture, čak i namještaj, nema razloga baš sve otpisati kao smeće. Evo što sve možete sačuvati od kuće za rušenje, a što bi vam moglo pomoći kod gradnje nove.

Građevinski materijal

Iako se od građevinskog materijala stare kuće ne može puno toga iskoristiti, nešto ipak može postići dobru cijenu. Na primjer, ako možete sačuvati punu ciglu, ona se kasnije može upotrijebiti za neke manje građevine oko kuće, na primjer, za izradu vrtnih kućica, ograda ili roštilja. Iskoristiti se mogu i nosive grede i daske s tavana, od koji se kasnije mogu napraviti klupice, stolovi ili neki sličan drveni namještaj.

Sačuvajte i nekoliko kubika zemlje nakon iskopa, jer njome možete zatrpati temelje (eventualno i podrum) nove kuće. Uvijek se kopa rupa šira od samih temelja, koja će se kasnije morati nečime zatrpati, pa je šteta za to ne iskoristiti postojeću zemlju.

Metalne strukture

Provjerite što od metalnih struktura ima vaša kupljena kuća. Većina ih ima metalne ograde, neke imaju i metalna stubišta, nadstrešnice ili slične strukture. Njih možete ili ponovo upotrijebiti ili prodati. Sve ono što ne uspijete prodati kao cjelinu, možete odvesti na otpad starog željeza i dobiti nešto novca. Nemojte izgubiti potencijalnu zaradu samo zato što je metalne strukture lakše uništiti s ostatkom kuće, nego odrezati i prenamijeniti ili prodati.

Stolarija

Stolarija je najvrjedniji dio kuće koji možete sačuvati, pogotovo ako se radi o PVC ili ALU stolariji. Mnogi vlasnici kuća su u posljednjih 10-ak godina postavljali nove prozore i vrata. Ako ste kupili takvu kuću, prava je šteta ne sačuvati stolariju, jer može se ili ponovo upotrijebiti ili prodati za veliki novac.

Ako kuća ima i očuvanu lamperiju, i nju možete kasnije upotrijebiti, primjerice kao daske ispod novog krova.

Stari namještaj

Ako ste kupili namještenu kuću, vjerojatno vam je prva pomisao sav namještaj izbaciti i odvesti na otpad. Ipak, prije nego to učinite, pogledajte u kakvom je on stanju. Među starim komadima često se zna naći vrlo kvalitetan namještaj, od punog drva, izrađen da traje. Nekada im je potrebno tek malo čišćenja ili minimalno restauracije, pa uz malo ulaganja imate lijepi, starinski komad koji bi se možda odlično uklopio u vaš novi dom.

Ako pak među starim namještajem ne pronalazite ništa što vam se sviđa, a ipak nije toliko derutan da se treba baciti, takve komade jednostavno prodajte. Možda neće zaraditi hrpu novaca, ali svakako ćete dobiti nešto što možete uložiti u novu kuću. One komade koji se još mogu upotrijebiti, a nisu se uspjeli prodati, poklonite. Tek ono što nakon podijele preostane, odvezite na otpad.

Radijatori, klime, električni uređaji

Čak i stare kuće znaju imati ugrađene novije klima uređaje, radijatore i druge električne uređaje. Radijatori imaju dug vijek trajanja i ako su dovoljno očuvani, mogu vam kasnije uštedjeti veliku svotu novca. Zato provjerite njihovu ispravnost prije nego ih odlučite baciti. Znatno ćete uštedjeti preuređenjem starih radijatora, naspram kupnje novih. Ponekad im treba samo malo čišćenje, premaz nove boje i dobri su kao i novi.

Isto vrijedi i za klima uređaje. Ako je uređaj dovoljno dobar, možete ga ili ponovo ugraditi na novu kuću ili prodati. Prodati možete i bojler iz kupaonice, male kućanske aparate, lustere, svjetiljke… Tko zna, možda će se među njima pronaći i nešto što vam se sviđa i što bi, uz malo preinake, moglo osvježiti izgled vašeg novog stana. Sve što ne možete upotrijebiti ili prodati, poklonite!

Kupaonski namještaj

Namještaj iz kupaonice rijetko se kada može prenamijeniti, najviše zbog vlage koja ga uništi. Isto je i s pipama i tušem, jer ih često zahvati kamenac i plijesan koji se ne daju očistiti. Ipak, ako je kupaonica u staroj kući bila renovirana u posljednjih desetak godina, velika je mogućnost da će imati dobru kadu, umivaonik, WC školjku i vodokotlić. Sve ovo možete ili ponovo iskoristiti ili prodati. Keramika i sanitarije nisu baš jeftini pa i na ovaj način možete uštedjeti mnogo novaca.

Osim svega navedenog, iz stare kuće koju namjeravate rušiti možete sačuvati i još neke sitnice, kao što su brave, cilindri s vrata i ključevi, utičnice i prekidači za struju, plafonijere i žarulje, ulazna i sobna vrata sa štokovima, očuvane rolete (ako nisu vezane za stolariju), metalne nosive grede i slično. Prije rušenja dobro provjerite što možete iskoristiti, jer jednom kada krene rušenje, malo ćete toga moći naknadno spasiti.

Autor: V.B. Izvor: Blog Moja Kuća