Mali savjeti i trikovi za bolju motivaciju teenagera

Mlade djevojke slušaju glazbu, Foto: Edyta Pawlowska/Shutterstock

Bez motivacije život postaje otužan i dosadan, čisto sivilo. Stoga je poželjno u svakodnevni život postavljati ciljeve i stremiti njihovom ostvarenju. Svim ciljevima trebamo dati jednaku važnost i jednako se brinuti o njima. Evo kako!

Zapiši svoj cilj

Želiš ispraviti jedinicu iz matematike? Ili izaći na spoj s dečkom koji ti se sviđa mjesecima? Jednostavno želiš bez straha izreći svoje mišljenje kada si u društvu s prijateljima? Što god to bilo – zapiši svoj cilj (ili više njih) i stavi ga ondje gdje će ti uvijek biti pri ruci i gdje ćeš se uvijek moći podsjetiti na njega. Ne umanjuj ni snagu podsvijesti. Sjeti se slavne rečenice iz jednog romana velikog brazilskog pisca Paola Coelha – kada nešto zaista želiš svim srcem, cijeli svemir će se posložiti da tako i bude.

Nagradi se

Nagrada je super stvar. Kada postigneš neki cilj, ne zaboravi se nagraditi. Ovo je jako bitno – nemoj nagradu ostavljati za kasnije! Nagradi se odmah, sada! To može biti omiljena velika čokolada, časopis koji već dugo samo promatraš na kiosku, odlazak na piknik ili izlet. Na tebi je da odlučiš što voliš i za čim već neko vrijeme žudiš.

Podijeli svoj plan s bliskom osobom

Neka to bude osoba koja te podupire i voli. Reci joj svoje planove i zatraži njezinu podršku. Kad s nekime podijeliš ciljeve, teže će biti odustati od njih!

Slušaj glazbu

I to pozitivnu glazbu! Glazba s pozitivnim riječima donosi pozitivne stvari u život osobe koja je sluša, kao što su socijalna osjetljivost te više brige za svoje bližnje. Uz glazbu je sve ljepše. Istraživanja su pokazala i da se tjelovježba produžuje ako se uz nju sluša glazba. Dakle, što čekaš, okreni radio!

Razmišljaj

Vizualizacija je vrlo bitna. Zamišljaj da učiš da bi ispravio jedinicu iz matematike. Ili o tome da si našla način prići dečku koji ti se sviđa. Razmišljanje o nekom problemu ili cilju veoma je jaka stvar kada se radi o motivaciji jer zapravo imaš namjeru koja to potiče.

Foto: Edyta Pawlowska/Shutterstock