Bolesti dišnih puteva – kako ih olakšati prirodnim putem

začepljen nos
Muškarac ispuhuje nos, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Akutne infekcije dišnih puteva, odnosno akutne respiratorne infekcije (ARI), jedna je od najučestalijih bolesti čovjeka. Prema posljednjim istraživanjima pokazalo se kako odrasla osoba oboli barem 5 puta na godinu, a djeca puno češće.

Smatra se kako su češće infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, što je puno blaži oblik od onog koji se nalazi u donjem dijelu. Naime što se tiče djece pokazalo se kako ona koja borave u vrtiću i ona koja idu u školu, u dnevni boravak, obole oko 10 puta na godinu.

U slučaju da vam je začepljen nos, pokušajte s kapanjem nekoliko kapi soka od mrkve u svaku nosnicu. Činite to svakih sat vremena. Isto tako možete iskušati smjesu od mrkve, malo biljnog ulja i limunovog soka. Potrebno je kapati u nosnice nekoliko puta na dan.

Ako ste dobili anginu, postoji rješenje. Uzmite smjesu od meda i mrkve te dodajte malo vode. Probajte grgljati nekoliko puta na dan.

Ako ste dobili jaki kašalj, možete pokušati sa sirupom od mrkve. Potrebno je prokuhati sok od mrkve uz malo šećera. Možete pomiješati sok sirove mrkve s medom i konzumirati po 1 žlicu mješavine, 5 puta na dan.

Ako imate bronhitis, laringitis, traheitis, upalu pluća ili suhi kašalj, iskušajte ovo odlično sredstvo. Posebno pomaže djeci. Pomiješajte 1 dio soka sirove mrkve sa 1 dijelom mlijeka. Također možete dodati malo meda. Uzimajte po 1 žlicu mješavine 5-6 puta dnevno.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock