Bijela tunika za ljeto

bijela tunika
Bijela tunika, Foto: Yellowj/Shutterstock

Ljeto je ovdje. Užareni gradski asfalt piše svoje priče o fatamorganama. Izlazite li iz kuće, ujutro već možete osjetiti naznake paklenih dana pred nama. Svake godine u ovo vrijeme suočavamo se sa istim problemom. Što odjenuti kada živa u termometru puzi sve više? Kako možemo istovremeno ostati moderne i rashlađene kada sunce sjedne u zenit?

Bijela tunika je pravi ljetni odabir. Tunike su u našim ormarima već odavna i ne pokazuju nikakve znakove da se planiraju iseliti. I Grci i Rimljani su već uočili prednosti ovog jednostavnog, a lijepog odjevnog komada. Koliko je tunika u početku polagala na estetiku to je diskutabilno jer je ipak započela kao odjeća siromašnih seljaka i kod siromašnijih slojeva nisu postojale rodno spolne razlike. Radilo se samo o dva komada tkanine koja su bila spojena zajedno i imala su otvore za glavu i ruke.

Viši slojevi također su je nosili neovisno o spolu samo su njihove tunike za razliku od onih iz najnižih slojeva ipak bile načinjene od finijih materijala i bogato ukrašene. Na pamet nam pada tunika dalmatika. Odjednom je utjecaj istoka tuniku izgurao u korist kaftana, ali tunike nikada nisu nestale. Dobre stvari ne treba mijenjati.

Tijekom vremena ušle su u modni repertoar i u naša srca. Bijela tunika posebice je važna. Na Zapadu bijela boja simbolizira čistoću, nevinost i čednost i u ove paklene vrućine ima još jedan pragmatični bonus, a to je da nas rashlađuje odbijajući sunčeve zrake. Mogle biste ukombinirati bijelu tuniku sa vrućim hlačicama ili tankim lepršavim hlačama nalik onima koje bi odjenule dame u haremu. Gladijatorice na noge i ruža u kosi i spremne ste za prekrasnu ljetnu avanturu u bijelom.

Ima li uopće boljeg izbora za zaogrnuti se na plaži ne želite li sjediti samo u kupaćem kostimu? Ako želite komotno sjesti bez da morate paziti na trbuščić i istovremeno se zaštiti od jakog podnevnog sunca (da, znamo da ne poslušate uvijek savjet o tome kako se ne bi trebale izlagati suncu prije 17 sati), odjenite bijelu tuniku i stavite na glavu slamnati šešir. Još sunčane naočale na nos i namažite se velikim faktorom i zaštićene ste. Ovakva će tunika odgovarati odabiru bilo kojeg kupaćeg kostima i odlično se slaže sa slamnatim krovovima kafića koji su se usidrili na plaži i hladnim pićem u rukama. Želimo vam ugodno ljeto i da vrijeme do godišnjeg odmora i kraja ispitnih rokova jednostavno proleti.

 Autor: L.K. Foto: Yellowj/Shutterstock