8 koraka kako pobijediti nesanicu u trudnoći

nesanica

Okrećete se cijelu noć, imate isprekidan san, a uz to vas more razne brige vezane za vašu trudnoću i dolazak bebe? To je nesanica, odnosno nemogućnost pasti u san ili ostati spavati koja pogađa osobito u trećem tromjesečju trudnoće. Jedina, ako se to uopće može nazvati pozitivnom stranom ove pojave, je praksa za mnoge neprospavane noći koje vas čekaju kada dijete dođe.

Što uzrokuje nesanicu?

Kombinacija svih hormonalnih promjena, česti posjeti kupaonici, žgaravica, grčevi u nogama i činjenica da ne možete naći udoban položaj, su samo neki od uzroka. Uz sve to, dodajte i sve brige koje muče jednu prosječnu trudnicu – dečko ili curica, koji krevetić odabrati, kako reći poslodavcu, što je s novcima, hoće li sve biti u redu…

Što možete učiniti?

  1. Razgovarajte o svojim brigama s prijateljicama koje su prošle već kroz trudnoću ili partnerom. Ponekad puno znači kada se možete samo “ispuhati”, a možda čujete nešto korisno što će vam olakšati brige. Nemojte brinuti. Nesanica ne može vas ili vaše dijete ozlijediti. Plus, ponekad je potrebno samo se opustiti i moći ćete zaspati.
  2. Večerajte ranije. Izbjegavajte kofein i čokoladu. Pogotovo u kasno poslijepodne ili navečer. Birajte mudro – kolač od integralnog brašna i čaša toplog mlijeka su idealni za večeru prije spavanja.
  3. Pijte ranije. Ispunite svoju dnevnu potrebu za tekućinom u ranim večernjim satima tako da smanjite posjete kupaonici nakon što jednom legnete u krevet.
  4. Napravite rutinu spavanja. Pokušajte odlaziti na spavanje i ustajati u isto vrijeme svaki dan. Svake noći, ponavljajte istu radnju prije spavanja dok pospanost ne dođe. Hoće li to biti opuštajuća kupka ili čitanje knjige, slušanje umirujuće glazbe ili gledanje televizije, to prepuštamo vama na odabir.
  5. Provjerite temperaturu u spavaćoj sobi, i pobrinite se da koristite madrac i jastuk koji pružaju solidnu potporu bez osjećaja kao cigle.
  6. Nemojte se oslanjati na recepte ili biljne tablete kao pomoć za san. Mnogi su opasni tijekom trudnoće, pa je najbolje da se prije posavjetujete s liječnikom.
  7. Ako ne možete zaspati, ustanite. Ako niste zaspali nakon 20 do 30 minuta pokušavanja, ispunite mali zadatak koji treba obaviti (plaćanje računa internet bankarstvom, a ne kompletna dezinfekcija kupaonice) – i zatim pokušajte opet spavati.
  8. Nemojte brojati sate. Preporučena doza sna je osam sati, kod nekih će učinak biti dobar i za manje, a nekima je potrebno više od prosjeka. Dakle, umjesto da ciljate na određeni broj sati spavanja, zapitajte se kako se osjećate nakon buđenja.

Autor: S.K., Foto: Sergej Khakimullin/Shutterstock