Savjeti za pranje rublja


ŠARENO RUBLJE. Za šarenu krevetninu, muške košulje od pamuka, pidžame, tamne ručnike od frotira, stolnjake u boji pranje je dopušteno do 60 stupnjeva C.

FINO RUBLJE. U fino rublje ubrajaju se sva kemijska vlakna, tkanine s djelomičnim udjelom kemijskih vlakana i svile. Fino rublje nikad se ne smije prati na temperaturi višoj od 30 stupnjeva C. Fine bluze, donje rublje i čarape, dakle sve ono na što ne biste htjeli čekati dok sakupite jedno punjenje stroja za pranje, prat ćete ručno. Rublje od kemijskih vlakana valja prati što češće. To je korisno ne samo za rublje već je potrebno i zbog higijenskih razloga, jer kemijska vlakna poprime mnogo brže miris tijela od ostalih, prirodnih vlakana. Pri tome ne pomaže nikakvo provjetravanje – kemijska vlakna ponovo će se osvježiti jedino pranjem.

KAKO ĆEMO RUČNO PRATI RUBLJE? Otopite u velikoj količini mlake vode sredstvo . za pranje finog ili vunenog rublja u omjeru što ga propisuje proizvođač deterdženta. Nekoliko puta protisnite komade rublja i ostavite u vodi preko noći ako su jače prljavi. Inače je dovoljno da ih u deterdžentu nekoliko puta isperete. Rublje ispirajte pažljivo u mnogo vode koju mijenjate dok ne bude potpuno bistra. Potom lagano izmičite svaki komad i objesite ga dok je još mokar, a pri tome pazite da ne izgubi oblik. Komadi od kemijskih vlakana ne smiju biti dugo položeni jedan na drugome, jer se tako gužvaju; njima škodi sušenje na suncu ili u blizini peći. Omekšivač koji se dodaje posljednjoj vodi za ispiranje sprečava neugodno lijepljenje i pucketanje rublja od kemijskih vlakana, a pridonosi i svježem mirisu rublja.

PRANJE VUNENIH PREDMETA. Tri su osnovna pravila koja ne smijete zaboraviti da biste ispravno prali predmete od vune: voda za pranje ne smije biti vruća nego mlaka. U takvoj ćete vodi otopiti sredstvo za pranje ??inog rublja ili vunene odjeće. Vuneni predmet stavite u vodu, protisnite komad po komad, ali nemojte ga pri tome trljati. Odmah nakon pranja istisnite vunene predmete da isteče suvišak vode. Poslije toga ispirajte nekoliko puta u hladnoj vodi sve dok voda ne ostane bistra. Glavno je da cijelo pranje bude kratko. Oprane predmete položite na čist ručnik od frotira. Pazite da za svijetle vunene stvari upotrijebite svijetao ručnik ! Svaki komad oblikujte i stavite na njega još jedan frotir. Potom odmotajte ručnike i laganim pritiskom uklonite preostalu vodu. Sad je rublje samo malo vlažno i brzo će se položeno osušiti, ali ga ne sušite na suncu. Iako mnogi strojevi za rublje imaju posebne programe za vunu, bolje je da osjetljive vunene stvari perete na ruke. Staro je i prokušano sredstvo za pranj e pletenih stvari hladna voda kojoj smo dodali jednu čajnu žlicu boraksa i jednu čajnu žlicu glicerina. Važno je na ruke prati tkanine s kojih se lako linjaju dlačice ili one kojima boj a nije potpuno sigurna, jer ako se pere strojem, tada se stroj mora često čistiti od malih vlakana ili se uništi mnoštvo rublja zbog jednog komada koji pušta boju.


RUBLJE ZA ISKUHAVANJE, koje obično ne dosiže temperaturu od 100 stupnjeva C, već svega 90°C ili 95°C, treba gotovo bez izuzetka centrifugirati u stroju za pranje. Kad se pere pamučna roba koju ne treba glačati (npr. moderna šarena krevetnina), stroj ćete napuniti samo do jedne trećine redovitog punjenja; takav materijal ne podnosi centrifugiranje. Držite li se ovih savjeta, nećete robu uopće morati glačati, ili – ako ste vrlo pedantni, posve lagano ćete je preglačati. Ako su pojedini komadi rublja vrlo jarkih boja, ako perete tamno rublje od frotira, a možda i pidžame te dječju odjeću, uvijek na početku perite te predmete zasebno, čak i kad vas uvjeravaju da je riječ o vrlo postojanim bojama. I kasnije je bolje prati šareno rublje u posebnom programu na 60° C.

PRANJE KOŽE. Kožu perite u mlakoj vodi tvrdim sapunom, a sapun samo djelomice isperite tako da koža ostane elastična. Za pranje u stroju odaberite program do 30° C, primijenite sredstvo za pranje finog rublja i stavite u vodu za ispiranje nešto octa radi svježine boje i elastičnosti kože. Takve predmete stavite mokre da se suše no nikad na suncu ni u blizini peći !

KOŽNU ODJEĆU, a tako i torbice, kofere i male predmete od glatke kože, npr. novčarke i lisnice, perite blagom sapunicom i otopinom sredstva za fino rublje i obrišite mekom krpom. Poslije toga uribajte neko dobro specijalno sredstvo za njegovanje kože, jer će time predmet dobiti nov sjaj. Odjeću koja je prokisnula odmah osušite da ne ostanu mrlje od vode. Ako ipak ostanu mrlje na kožnim predmetima, taj posao svakako prepustite stručnjaku. Mrlje od kiše na koži od velura obrišite nakon sušenja gumenom spužvom u smjeru vlakana. Sve vrste uklanjanja mrlja s kože nastojte prepustiti stručnjaku, jer to nije jednostavan posao.

DJEČJE RUBLJE (a i ostalo) lakše se pere ako se najprije preko noći namoči u hladnoj vodi s nešto deterdženta, a potom pere sapunom ili deterdžentom. Najprije se pere bijelo rublje koje je manje zaprljano, nakon toga ono što je više uprljano ako se ne pere u stroju. Sve se dobro propere i prokuha, ispire pod tekućom vodom, osuši na zračnom mjestu, izglača i poslaže u pretince.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>