Čišćenje posuđa i drugih predmeta u kući

pranje posuđa

Kućanski poslovi su potrebni kako bi stan blistao i kako bi mogli uživati u prostorijama gdje živite. Svaki dio u stanu zahtijeva da ga temeljito očistite pa tako i pojedine predmete kao što je posuđe i namještaj.

Bicikl

Ne smije se prati vodom. Prašina se najlakše uklanja suhom lanenom krpom. Temeljito se čisti krpom natopljenom u mješavini petroleja i ulja. Pojedine dijelove do kojih ne možemo doseći krpom čistimo kistom. Nakon toga bicikl treba dobro istrljati suhom krpom i namazati finim strojnim uljem.

Boce

Boce punjene štetnim sadržajem, npr. benzinom i sl., treba označiti i smjestiti na takvo mjesto da do njih ne može doći dijete.

Čaše

Peru se u mlakoj vodi mješavinom sapunice, deterdženta nakon čega se isperu toplom vodom. Mrlje od kamenca možete očistiti octom, a ako ga ima više i teško ga je ukloniti samo octom upotrijebite solnu kiselinu, ali budite oprezni.

Četka za pranje posuđa

Pere se u toploj vodi s deterdžentom. Zatim se isplahne i objesi da se osuši.

Knjige

Treba ih redovito čistiti od prašine tako da ih udarate lagano jednu o drugu, a možete ih isprašiti i usisivačem za prašinu.

Metle i četke

Nakon svake upotrebe metle i četke treba očistiti i objesiti, a nakon temeljitog velikog spremanja metle se peru u mlakoj vodi u koju se stavi nekoliko kapi salmijaka. Ispiru se u čistoj mlakoj vodi, istresu i suše obješene na zraku.

Mramor

Čisti se boraksom ili krpom umočenom u ocat i sol, dobro se ispere i malo nalašti.

Pokrivač od perja

Pokrivač od perja četka se sasvim mekanom četkom, a nakon toga pažljivo se istrese. Preporučuje se i kemijsko čišćenje.

Pribor za jelo

Pribor za jelo treba odmah oprati i nikada stavljati prljavo u vodu. Tijekom pranja ispirete ga i odmah brišete. Srebrni pribor možete očistiti uz pomoć krede ili praška za čišćenje srebra.

Prozorsko staklo

Nikad se ne pere dok u njega upire sunce jer od sunčanih zraka staklo ostaje mutno. Staklo se ne pere kristalnom sodom nego se, ukoliko je zaprljano vapnom, pere octom. Svježe mrlje od uljene boje skidaju se terpentinom, dok osušene mrlje od uljene boje treba lagano ostrugati britvicom (žiletom) i obrisati terpentinom. Zatim se spužvom opere u mlakoj vodi i obriše novinskim papirom ili jelenjom kožom. Nečistoća od muha skida se salmijakom te ispere toplom vodom i osuši. Jelenja koža nakon čišćenja pere se sapunom tako dugo dok ne bude potpuno čista, a zatim se ispere u mlakoj vodi i osuši.

Žarulja

Prije čišćenja treba je izvaditi iz kontakta da ne bi došlo do kratkog spoja. Zatim se lagano obriše vlažnom krpom, a suhom krpom osuši. Treba paziti da na grlić od žarulje ne dopre vlaga. Mrlje nastale od muha čiste se otopinom salmijaka.

Očistite svoj stan kako treba i uživajte zajedno sa svojom obitelji u lijepom i čistom stanu. Budite redoviti kako ikad ne bi morali izdvojiti više vremena nego što ste planirali za čišćenje, a koje ste mislili posvetiti aktivnostima na otvorenom.

Foto: CandyBox Images/Shutterstock