Što je plijesan i kako je se riješiti na ovih 20 načina

Što je plijesan i kako je se riješiti na ovih 20 načina
Shutterstock

Plijesan predstavlja jedan od najčešćih problema s kojima se kućanstva mogu susresti, pogotovo u vlažnim i nedovoljno prozračenim prostorima. Ovaj neželjeni gost može uzrokovati ne samo estetske probleme u našim domovima, već i ozbiljne zdravstvene tegobe, posebno kod osoba s osjetljivim dišnim putovima ili alergijama. Stoga je razumijevanje prirode plijesni, njezinih uzroka, kao i efikasnih metoda za njeno uklanjanje, od ključne važnosti za održavanje zdravog životnog okruženja.

Što je plijesan?

Što je plijesan točno? Plijesan predstavlja skupinu gljivica koje se razmnožavaju putem sitnih spora koje lebde kroz zrak. Ove spore mogu se naseliti i rasti na gotovo bilo kojoj površini, posebice u vlažnim i toplim uvjetima. Plijesan je čest stanovnik domova, ureda i vanjskih prostora, gdje se hrani organskim materijalima poput drveta, papira, tepiha, hrane i izolacijskih materijala.

Vrste plijesni

Iako je plijesan ključan za razgradnju mrtvih materijala u prirodi, unutar zatvorenih prostora može predstavljati zdravstvene rizike, uključujući alergije, respiratorne probleme i druge zdravstvene tegobe. Prepoznavanje i kontrola vlage i vlažnosti ključni su za sprječavanje rasta plijesni i održavanje zdravog životnog okruženja, ali prije toga je najbitnije utvrditi o kojoj se vrsti plijesni radi, neke navodimo u nastavku. Evo koje vrste plijesni postoje.

1. Aspergillus

Aspergillus je vrsta plijesni koja se često nalazi u kućanstvima i na radnim mjestima. Ova vrsta plijesni može rasti na širokom spektru podloga, uključujući zidove, papir, tkanine i čak u sustavima za ventilaciju. Aspergillus može proizvoditi mikotoksine, koji mogu biti štetni za zdravlje, osobito kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavima ili kod onih koji pate od plućnih bolesti. Simptomi izloženosti aspergilusu mogu uključivati respiratorne probleme, alergijske reakcije i, u težim slučajevima, aspergiloze. Postoji nekoliko vrsta Aspergillus plijesni, od kojih neke mogu biti korisne u industriji, primjerice u proizvodnji fermentiranih proizvoda.

2. Cladosporium

Cladosporium je jedna od najčešćih vrsta plijesni koja se može naći u zraku i na mnogim površinama unutar i izvan domova. Ova plijesan preferira hladnije temperature, što je čini uobičajenom na zidovima, tkaninama, podnim oblogama i drvenom namještaju. Cladosporium nije obično poznat po proizvodnji toksičnih spojeva, ali može izazvati alergijske reakcije, kao što su kihanje, crvenilo očiju i kožne iritacije. Osim toga, dugotrajna izloženost može dovesti do ozbiljnijih respiratornih problema.

3. Stachybotrys chartarum (crna plijesan)

Stachybotrys chartarum, poznatija kao crna plijesan, jedna je od najopasnijih vrsta plijesni zbog potencijala za proizvodnju mikotoksina koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje. Crna plijesan preferira vlažna i vodena staništa, posebno površine bogate celulozom kao što su gipsane ploče, tapete i drvena vlakna. Izloženost crnoj plijesni može izazvati razne zdravstvene probleme, uključujući teške respiratorne smetnje, glavobolje, umor, bolove u mišićima i neurološke simptome. Uklanjanje crne plijesni zahtijeva posebnu pažnju i često profesionalnu sanaciju.

4. Penicillium (zelena plijesan)

Penicillium je plijesan koja se može naći u različitim okruženjima, uključujući zrak, tlo i pokvarenu hranu. Poznata je po svojoj sposobnosti da proizvodi antibiotik penicilin, ali neke vrste Penicilliuma također mogu proizvoditi mikotoksine koji su štetni za zdravlje. Penicillium može izazvati alergijske reakcije slične onima uzrokovanim drugim vrstama plijesni, uključujući probleme s disanjem, kašalj i osip. Ovo može biti zelena plijesan, a ponekad ima i plavkastu boju.

5. Alternaria

Alternaria je vrlo rasprostranjena vrsta plijesni koja se obično nalazi u zraku, tlu, biljkama i na hrani. Ova plijesan je jedan od glavnih uzročnika alergijskih reakcija tijekom ljeta i jeseni, kada je njezina koncentracija u zraku obično najviša. Alternaria može izazvati razne simptome, uključujući alergijski rinitis, astmu i dermatitis. Osim što utječe na ljudsko zdravlje, Alternaria može uzrokovati i bolesti biljaka, što može imati značajan utjecaj na poljoprivredu i hranu.

Razmnožavanje plijesni

1. Razmnožavanje putem spora

Plijesan se primarno razmnožava i širi putem mikroskopski malih spora koje su prisutne u zraku. Ove spore mogu ostati neaktivne u suhim uvjetima, ali čim naiđu na vlažno okruženje, počinju klijati i formirati nove kolonije plijesni. Proces klijanja uključuje izrastanje hifa, tj. tankih vlakana koja čine osnovnu strukturu plijesni. Ova vlakna se šire i međusobno isprepliću, formirajući mrežu koja može prodrijeti duboko u materijale, uzrokujući njihovo propadanje i trulež. Zbog sposobnosti spora da putuju zrakom, plijesan se može brzo širiti s jednog područja na drugo.

2. Fragmentacija hifa

Fragmentacija hifa je još jedan način na koji se plijesan može razmnožavati. Kada se hifalna vlakna plijesni fizički prekinu, svaki odvojeni dio može potencijalno rasti i razviti se u novu koloniju plijesni ako se nađe u povoljnim uvjetima. Ovaj način razmnožavanja omogućava plijesni da se brzo širi unutar zaraženog područja, posebno u situacijama kada su hifalna vlakna oštećena mehaničkim putem, kao što je tokom čišćenja ili renoviranja prostora. Fragmentacija hifa doprinosi i otpornosti plijesni, omogućavajući joj da preživi čak i kada se čini da je uklonjena.

3. Vegetativno razmnožavanje plijesni

Vegetativno razmnožavanje plijesni odnosi se na proces gdje se plijesan razmnožava izrastanjem novih kolonija iz postojećih hifalnih vlakana bez formiranja spora. Ovaj način razmnožavanja može biti posebno efikasan u stalno vlažnim uvjetima, gdje plijesan ima stalnu opskrbu hranjivim tvarima i vlagom. Vegetativno razmnožavanje plijesni omogućava brzo širenje na novim površinama, čime se povećava njezina sposobnost preživljavanja i dominacije u određenim okolišima.

4. Proizvodnja konidija

Neki sojevi plijesni proizvode konidije, vrstu spora koje se formiraju na vrhovima posebnih struktura zvanih konidiofori. Konidije su dizajnirane za širenje kroz zrak i mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba kada se inhaliraju. Proizvodnja konidija omogućava plijesni da se efikasno širi na velike udaljenosti, pronalazeći nove površine za kolonizaciju. Ovo razmnožavanje plijesni je posebno značajno za širenje plijesni u vanjskim uvjetima.

Kako se riješiti plijesni?

U ovom članku smo istražili što je plijesan, kako prepoznati njezino prisustvo u vašem domu, sada donosimo najučinkovitije strategije i savjete za borbu protiv ove neželjene pojave. Naoružani znanjem, moći ćete efikasno djelovati na prve znakove plijesni, osiguravajući time čist i zdrav prostor za život svoje obitelji.

Čišćenje plijesni
Shutterstock

1. Smanjenje vlage

Kontrola vlage u prostoru je ključna u borbi protiv plijesni, jer plijesan ne može rasti bez vode ili vlage. Držanje razine vlažnosti zraka ispod 50% pomoći će u sprečavanju rasta plijesni. To se može postići korištenjem odvlaživača zraka, redovitim prozračivanjem prostorija i upotrebom ispušnih ventilatora u kuhinjama i kupaonicama. Popravci curenja, bilo da se radi o curenju krova, prozora ili cijevi, također su važni kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Osim toga, izbjegavanje sušenja odjeće unutar prostorija može dodatno pomoći u smanjenju vlage u zraku.

2. Temeljito čišćenje

Čišćenje zahvaćenih područja s odgovarajućim čistilima može učinkovito ukloniti plijesan. Za manje površine, otopina koja sadrži vodu i bijeli ocat ili vodu i sodu bikarbonu može biti dovoljna za uklanjanje plijesni. Kod tvrdokornije plijesni, možda će biti potrebna upotreba jačih sredstava za čišćenje namijenjenih uklanjanju plijesni, no važno je pritom paziti da se ne ošteti površina koja se čisti. Nakon čišćenja, područje treba temeljito osušiti kako bi se spriječilo ponovno nastajanje plijesni.

3. Upotreba prirodnih sredstava

Prirodna sredstva poput čajevca ulja, octa i sode bikarbone ne samo da su učinkovita u uklanjanju plijesni, već su i sigurnija za korištenje u domaćinstvu u odnosu na agresivne kemikalije. Čajevac ulje je posebno poznato po svojim antimikrobnim svojstvima i može se koristiti u razrijeđenom obliku za sprejeve koji ciljaju plijesan. Ocat, iako ima jak miris, također je učinkovit u uklanjanju plijesni i može se koristiti nerazrijeđen ili razrijeđen s vodom. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

4. Profesionalna sanacija

Za velike zaraze plijesni ili u slučajevima kada je plijesan prodrila duboko u strukturne elemente doma, možda će biti potrebno angažirati profesionalce za sanaciju. Profesionalci za uklanjanje plijesni imaju alate, tehniku i zaštitnu opremu potrebnu za sigurno i temeljito uklanjanje plijesni. Oni također mogu identificirati izvor problema s vlagom i predložiti rješenja za spriječavanje budućeg rasta plijesni.

5. Poboljšanje ventilacije

Poboljšanje ventilacije u prostorijama može smanjiti vlažnost i spriječiti kondenzaciju, što su ključni čimbenici u rastu plijesni. Instalacija ispušnih ventilatora, posebno u kuhinjama i kupaonicama, može pomoći u uklanjanju vlažnog zraka iz prostora. Redovito otvaranje prozora za poticanje protoka zraka također može znatno doprinijeti smanjenju vlage. Ugradnja kvalitetnih prozora s dvostrukim staklom također može pomoći u smanjenju kondenzacije na prozorima, što je čest izvor vlage koja može potaknuti rast plijesni.

Kako se riješiti plijesni
Shutterstock

6. Primjena brtvila i premaza otpornih na plijesan

Primjena brtvila i premaza otpornih na plijesan može spriječiti rast plijesni na zidovima, stropovima, i podovima. Ovi proizvodi sadrže fungicide ili biocide koji inhibiraju rast plijesni na tretiranim površinama. Idealni su za upotrebu u prostorijama s visokom vlažnošću, kao što su kupaonice i kuhinje. Prije primjene, važno je temeljito očistiti i pripremiti površine kako bi premaz bio što učinkovitiji. Osim što štite od plijesni, ovi premazi mogu također poboljšati izgled prostora dajući mu svježiji i čišći izgled. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

7. Korištenje izolacijskih materijala otpornih na plijesan

Pravilna izolacija doma može spriječiti kondenzaciju i akumulaciju vlage unutar zidova, što je često uzrok rasta plijesni. Upotreba izolacijskih materijala otpornih na plijesan, poput ekstrudiranog polistirena ili staklene vune s fungicidnim tretmanom, može pružiti dodatnu zaštitu protiv plijesni. Ovi materijali ne samo da pomažu u održavanju topline unutar doma, već također sprečavaju prodor vlage koja može dovesti do razvoja plijesni.

8. Redovito održavanje i inspekcija

Redovito održavanje i inspekcija doma mogu rano otkriti probleme s vlagom i plijesni prije nego što postanu ozbiljni. Provjeravanje krova, temelja, prozora i vrata na znakove curenja ili kondenzacije može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema. Također je važno redovito čistiti i održavati oluke i odvodne sustave kako bi voda slobodno tekla dalje od kuće, smanjujući rizik od nakupljanja vlage.

9. Upravljanje temperaturom

Održavanje konzistentne unutarnje temperature može pomoći u smanjenju kondenzacije, koja često dovodi do rasta plijesni. Korištenje termostata za regulaciju temperature unutar doma, posebno tijekom hladnijih mjeseci, može smanjiti kondenzaciju na hladnim površinama kao što su prozori i vanjski zidovi. Ovo pomaže u održavanju suhog okruženja koje nije pogodno za rast plijesni. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

10. Edukacija i svijest

Razumijevanje uzroka rasta plijesni i kako se ona širi ključno je za njeno efikasno suzbijanje. Edukacija ukućana o važnosti smanjenja vlage, pravilnog ventiliranja prostora i pravilnog skladištenja materijala može smanjiti rizik od rasta plijesni. Svijest o tome kako svakodnevne aktivnosti, poput kuhanja, pranja i sušenja rublja, mogu utjecati na razinu vlage u domu, također je važna za preventivno djelovanje protiv plijesni.

Što je plijesan
Shutterstock

11. Korištenje biljaka koje apsorbiraju vlagu

Neke biljke imaju prirodnu sposobnost apsorbiranja viška vlage iz zraka, što može pomoći u smanjenju uvjeta pogodnih za rast plijesni. Biljke poput mirnog ljiljana (Spathiphyllum), paprati Boston (Nephrolepis exaltata), i aloje vere mogu djelovati kao prirodni odvlaživači, poboljšavajući kvalitetu zraka unutar doma. Međutim, važno je ne pretjerati s brojem biljaka u prostoru i osigurati redovito zalijevanje bez stvaranja viška vode. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

12. Upotreba soli za apsorpciju vlage

Higroskopske soli poput silika gela ili kamene soli mogu apsorbirati vlagu iz zraka, smanjujući tako vlažnost u prostoriji. Postavljanje posuda s ovim solima u posebno vlažne dijelove doma, kao što su podrumi i kupaonice, može pomoći u održavanju suhoće. Ove soli treba redovito zamjenjivati ili sušiti prema uputama kako bi se osigurala njihova učinkovitost.

13. Korištenje UV svjetiljki

UV svjetiljke mogu pomoći u ubijanju spora plijesni i bakterija u zraku. Korištenje UV svjetiljki u sustavima za klimatizaciju ili kao samostalne jedinice može smanjiti rast plijesni u domu. Važno je napomenuti da UV svjetiljke treba koristiti oprezno i prema uputama proizvođača, jer UV zračenje može biti štetno za kožu i oči. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

14. Izolacija cijevi

Topla voda u cijevima može uzrokovati kondenzaciju, stvarajući povoljne uvjete za rast plijesni. Izoliranjem cijevi toplom vodom s izolacijskim materijalima smanjuje se kondenzacija i sprječava nakupljanje vlage. Ovo je posebno važno u prostorijama gdje cijevi prolaze kroz hladne podrumskie prostore ili tavan.

15. Redovita zamjena ili čišćenje ventilacijskih filtara

Ventilacijski i klima uređaji mogu akumulirati prašinu i vlagu, pružajući idealne uvjete za rast plijesni. Redovita zamjena ili čišćenje filtara u ovim uređajima ključno je za sprječavanje širenja spora plijesni kroz zrak unutar doma. Osim toga, čišćenje unutarnjih dijelova uređaja, uključujući isparivače i kondenzatorske jedinice, može smanjiti rizik od rasta plijesni. Ovo je jedan od najefikacijih načina kako se riješiti plijesni.

Borba protiv plijesni
Shutterstock

U borbi protiv plijesni, ključno je usvojiti sveobuhvatan pristup koji uključuje održavanje suhoće, čistoće i adekvatne ventilacije u vašem domu. Redovito prozračivanje prostorija, upotreba odvlaživača, primjena brtvila i održavanje ispravne razine vlažnosti samo su neke od strategija koje mogu pomoći u sprječavanju rasta plijesni.

Također, redovita inspekcija i briga o potencijalnim problemima s vlagom, kao što su curenja ili kondenzacija, mogu spriječiti širenje plijesni. Uz pravilnu prevenciju i brigu, moguće je održavati zdravo životno okruženje, slobodno od plijesni i njezinih negativnih učinaka na zdravlje i dobrobit.