Zatvaranje obrta

čovjek bjesni za računalom
Čovjek bjesni za računalom, Foto: ostill/Shutterstock

Prilikom zatvaranje obrta potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što je Zakon o porezu na dobit, Zakon o PDV-u te Zakon i Pravilnik o porezu na dohodak. Postupa li se u skladu s određenim odredbama, postupak zatvaranja obrta može biti potpun i realiziran na zakonit način. Prije pokretanja spomenutog postupka potrebno je nabaviti sve potrebne informacije kako bi cijela procedura prošla što je bezbolnije moguće.

Postupak odjave obrta može se obaviti u nadležnom uredu državne uprave, dakle prvo se podnosi zahtjev za odjavu obrta uz što je potrebno priložiti obrtnicu, potvrdu o uplati državne pristojbe i biljege.

Nakon toga donosi se rješenje kojim stupa na snagu odluka o ukidanju obrta, odnosno vaš se obrt briše iz obrtnog registra. Međutim prilikom svakog zatvaranja treba voditi računa da ste poslovne knjige odjavili u skladu sa Zakonom.

Sama knjiga podrazumijeva izlistavanje od strane obrtnika: tražbine koje nije uspio naplatiti, tržišnu vrijednost robe, proizvoda te dugotrajne imovine što se može usporediti. Nikako ne smijete zaboraviti na poslovne izdatke, sve izdatke povezane s likvidacijom i neplaćene obaveze koje ste imali.

Svi obrtnici koji se nalaze u sustavu PDV-a, proces zatvaranja obrta određuje se na temelju Zakona o porezu na dobit, Stavak 3. Na temelju spomenutog zakona ako dolazi do likvidacije poreznog obveznika, njegov gubitak utvrđuje se u razdoblju koje se nastavlja na sljedeći porezni period.

Prije odjave svaka osoba, uskoro bivši obrtnik trebala bi izračunati porez na dodanu vrijednost do dana odjave. Tu trebaju biti uključena i dobra koja bi se mogla iskoristiti kao odbitak pretporeza.

Odlučite li se na zatvaranje obrta pazite da ste ispunili sve potrebne uvjete, a ako niste sigurni uvijek se možete raspitati kod nadležnog ureda vaše općine, gdje će vam referent moći reći što sve trebate učiniti.

Autor: S.Š. Foto: ostill/Shutterstock