Sudski registar, baza podataka RH

Registratori, Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock

Sudski registar predstavlja bazu podataka koju održava Republika Hrvatska, a u kojoj se upisuju podaci o svim pravnim osobama, tvrtkama, zadrugama, obrtima i ostalim gospodarskim udruženjima, a nalaze se unutar Republike Hrvatske.

Prilikom otvaranja novog pravnog subjekta predlagatelji tog zahtjeva moraju priložiti sve potrebne dokumente koje propisuje Zakon o trgovačkim društvima. U sudski se registar ne može upisati tvrtka koja se jasno ne razlikuje od neke druge tvrtke ili pravnog subjekta.

Kada se predaje zahtjev za upis novog pravnog subjekta moraju se dati podaci poput osnovnih informacija o pravnom subjektu, mora se definirati predmet poslovanja i djelatnosti, moraju biti navedeni članovi društva i osnivači, članovi uprave i nadzornog odbora, moraju se navesti pravni odnosi i informacije o podružnicama.

Nakon što se preda zahtjev za upis, nadležni suci pregledavaju sve pretpostavke koje su u zahtjevu napisane i na temelju toga daju odobrenje ili odbijaju zahtjev. Kako bi se zahtjev odobrio u njemu trebaju postojati svi potrebni podaci, ako postoje nedostaci, registarski sud će odreagirati i pozvati predlagatelja da ispravi ili dopuni informacije koje su manjkave.

U sudskom registru podaci o nekom pravnom subjektu ostaju zapisani zauvijek. Na taj način se iz sudskog registra može ivaditi povijesni izvadak u kojem je kronološki opisan životni vijek neke tvrtke ili gospodarskog udruženja.

Posjetite sudski registar

Autor: M.T., Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock