Kako postupiti u slučaju gubitka osobne iskaznice u RH

zabrinuti muškarac

Osobna iskaznica je važan dokument i javna isprava uz pomoć koje svaka osoba može dokazati hrvatsko državljanstvo, spol, identitet, adresu stanovanja i prebivalište. Zbog toga nije svejedno ako ju izgubite i zato je važno znati kako postupiti u slučaju gubitka.

Zašto je važna osobna iskaznica? Ona vam može poslužiti i kao putna isprava ako je to utvrđeno međunarodnim ugovorom. Svaka osoba s navršenih 16 godina po zakonu je dužna imati osobnu iskaznicu, a pravo na nju imaju i građani ispod 16 godina.

Osobna iskaznica se izdaje na 10 godina. Ako nemate navršenu 21 godinu života, izdat će vam se iskaznica na 5 godina, a ako ste napunili 21, vrijedit će vam 10 godina nakon čega morate ići po novu. Sve osobe iznad 65 godina dobivaju iskaznicu bez roka važenja.

Spomenuta javna isprava se ne smije koristiti ako je osoba u međuvremenu promijenila podatke kao što su prezime, prebivalište u Republici Hrvatskoj te ako joj je istekao rok važenja ili je došlo do njenog oštećenja.

Ako dođe do gubitka osobne iskaznice svaki je građanin dužan prijaviti gubitak javne isprave u najbližoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi prema mjestu prebivališta. Nakon što prijavite da ste ostali bez osobne iskaznice potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanjem nove.

Ukoliko ste izgubili osobnu iskaznicu u inozemstvu, građanin mora prijaviti nestanak u konzularnom uredu Republike Hrvatske. Nakon što ste prijavili gubitak policijska uprava će iskaznicu proglasiti nevažećom, a građanin mora tri dana od primitka rješenja oglasiti gubitak u “Narodnim novinama”.

Dobit ćete novu iskaznicu nakon što policijska postaja donese rješenje o nevažećoj iskaznicu čiji ste gubitak prijavili i to u “Narodnim novinama”. Ukoliko ju građanin na kraju pronađe to isto tako mora prijaviti kako bi se mogle poduzeti daljnje radnje.

Foto: auremar/Shutterstock