Alkometar, test provjere razine alkohola

muškarac za volanom
Muškarac za volanom, Foto: zstock/Shutterstock

Alkometar je test kojim se provjerava razina alkohola u krvi jedne osobe. Najčešće se primjenjuje kod vožnje jer Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno navodi da je zabranjeno voziti pod utjecajem alkohola. Mnogi ljudi na taj zakon redovito zaboravljaju, a kao rezultat ovakvog ponašanja često dolazi do prometnih nesreća.

Neke su lakše pa ne dolazi do većih ozljeda, dok veće i ozbiljnije mogu uzrokovati teže ozljede ili smrt. Bez obzira na navedene relevantne činjenice, i dalje se događa velik broj nesreća izazvanih zbog povećane količine alkohola u krvi, suvozača ili vozača. Svaki bi obziran i savjestan vozač trebao znati što se smije, a što se ne smije prilikom vožnje.

Vožnja u pijanom stanju kažnjava se najčešće sa 500 kuna koje je vozač dužan platiti na mjestu zaustavljanja ili kasnije. Ukoliko odbije platiti propisanu kaznu, protiv vozača se može podići kaznena prijava.

Razina alkohola u krvi mjeri se, dakle alkometrom. Sam postupak mjerenja zove se alkotest. Provjerava se koncentracija alkohola u izdahnutom zraku uz pomoć alkometra. Funkcionira na način kombinacije oksidacije putem kemijskih reakcija te fotometrije.

To bi značilo da je putem promjena na temelju oksidacije organizma vrlo lako otkriti u kojoj mjeri i je li uopće neka osoba pijana.

Danas na internetskim stranicama i portalima postoje alkotestovi koje možete provesti i sami. Potrebno je samo napisati godine, količinu konzumiranog alkohola te vrijeme od zadnjeg pića.

Osim alkotesta, razina alkohola u krvi može se vidjeti medicinskim putem, provjerom krvne slike, odnosno vađenjem krvi ili putem mokraće.

Zabrinjavajuć je podatak da mnogo pijanih vozača ima manje od 21 godine. Nekima se zna na neko vrijeme oduzeti vozačka dozvola, dok drugi prođu samo sa upozorenjem.

Ove su činjenice alarmantne jer mladi zapravo ne shvaćaju da alkohol ne prijeti samo kad voze, već kad god ga piju. Uništava krvožilni sustav, smanjuje koncentraciju, ubrzava rad srca što su glavni razlozi koji sprečavaju potpunu posvećenost vožnji.

Autor: D.Š. Foto: zstock/Shutterstock