Zašto nije dobro svađati se pred djecom

svađa pred djetetom

Biti roditelj je velika odgovornost i obaveza, a i zadatak. Zadatak je da se na dijete prenesu najbolje kvalitete i da ono jednog dana postane čovjek vrijedan divljenja. Svaki roditelj ima obavezu odgojiti svoje dijete najbolje što zna i dati sve od sebe, pa tako i znati zašto se nije dobro svađati pred djecom.

Nije lako biti roditelj i zbog toga je normalno očekivati brojne pogreške. Roditelji trebaju biti svjesni da su oni najzaslužniji za odgoj djeteta i kakvo će biti jednog dana.

Na svom putu imat ćete uspona i padova, nekada neće biti jednostavno. Raditi na sebi i biti što bolji roditelj. Nikada, ali nikada se ne treba svađati pred djecom. Stručnjaci, pedagozi diljem svijeta kroz svoje knjige i savjete naglašavaju kako se ne nikada ne smije svađati pred svojom djecom.

Svađom se može utjecati na psihu djeteta, što se može odraziti na njegovo negativno ponašanje u budućnosti i sklonost sukobima. Svađama i razmiricama na dijete se prenose loše navike, koje će kasnije teško biti ispraviti.

Ako postoje razmirice s partnerom, razgovor treba obaviti diskretno. Iako je to ponekad teško, jer trenutak može ponijeti i nesvjesno se može započeti svađa. Važno je odreagirati na vrijeme i prekinuti svađu.

Razgovor se nastavlja u nekoj drugoj prostoriji gdje ćete biti prisutni samo vi i partner. Nema vrijeđanja i povisivanja tonova jer se tako svađa neće izbjeći, a s druge strane dijete može vaše riječi shvatiti doslovno i smatrati da je to normalno ponašanje.

Roditelj treba biti usuglašen sa svojim partnerom, pogotovo po pitanju kazna kako bi dijete shvatilo svoje pogreške. Pred djetetom se ne smije psovati jer dijete je kao spužva, upit će svaku vašu riječ i tako će se naučiti izražavati.

Zbog psovki roditelji mogu imati brojne neugodnosti. Važno je naučiti kontrolirati svoje emocije. Djetetu je potrebno prenijeti kvalitete koje će mu biti od velike pomoći. To podrazumijeva ispravljanje greški svojih roditelja i postati roditelj na kraju koji će biti primjer drugima.

Ako ne znate kako postupiti u nekoj situaciji, savjetujte se s drugim roditeljima, pitajte stručnjake. Nije greška pogriješiti, to je ljudski. Najvažnije je shvatiti pogrešku i ispraviti ju.

Autor: M.Š., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock