Zašto je dobra čuvarkuća

ljekovita čuvarkuća

Prirodni lijekovi su neophodni za bolju kvalitetu življenja i rješavanje određenih bolesti. Radi se samo o prirodnim sastojcima koji pomažu tijekom liječenja i zbog toga je dobro znati zašto je dobra čuvarkuća.

Čuvarkuća je biljka s mesnatim i debelim listovima koja potječe iz Meksika. Cvjetovi mogu biti žuti, crveni i bijeli, a cvjetaju od travnja pa sve do rujna kada se stvaraju novi listovi koji produžavaju život ove ljekovite biljke.

Kako je biljka dobila ime čuvarkua? Prije više godina vjerovalo se kako upravo ona pomaže zaštititi kuću od udara vjetra i groma. Ime je ostalo do danas i takvim ga znaju na mnogim prostorima.

Radi se o otpornoj biljci koja raste na zidovima i krovovima, a može se posaditi i u teglici.

Ne traži puno brige nego dovoljno sunčeve svjetlosti, a budući da je otporna na visoke temperature i ostale vremenske uvjete, oni koji se odluče posaditi ju u tegli, mogu ju držati na vanjskoj dasci od prozora.

Listovi biljke sadrže nekoliko korisnih sastojaka kao što je jabučna kiselina, masno ulje, smola.

Na temelju brojnih iskustava pokazalo se da je čuvarkuća odlična za liječenje raznih bolesti, pa tako i za čir na želucu.

Potrebno je otkinuti nekoliko listova i staviti da se kuhaju oko 10 minuta. Nakon toga se čaj procijedi, ostavi da se ohladi i potom konzumira. Čaj od čuvarkuće odličan je i za sve žene koje imaju problema s obilnim menstruacijama.

Svježe iscijeđeni sok od čuvarkuće može poslužiti kao ljekovita otopina za liječenje bradavica te ublažavanje mjesta na koje vas je ubola pčela, osa ili komarac.

Sok od mesnatih listova pokazao se odličnim za ublažavanje bolova u uhu. Kada se osjeti nelagoda u području uha nakon čega uskoro krene neugodna bol, dobro je nakapati nekoliko kapi soka.

Potrebno je ostati u vodoravnom položaju nekoliko minuta, a nakon toga se ustati da izađe preostali sok. Ljekoviti sok se može staviti i na opekline.

Sok iz listova čuvarkuće je odličan i za jačanje imuniteta, a osim toga novija istraživanja su pokazala da djeluje preventivno protiv raznih kancerogenih bolesti.

Jasno je koliko je čuvarkuća djelotovorna i zašto ju je dobro imati u svom kućanstvu.

Autor: S.Š., Foto: Marie C Fields/Shutterstock