Čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi? (12 savjeta)

Čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi
Čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi

Jedno od glavnih pitanja novih roditelja je čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi. Nicanje zubića može biti izazovno vrijeme i za djecu i za roditelje. Možete poduzeti nekoliko koraka kako biste pomogli svom djetetu u ovom izazovnom razdoblju i pružili mu utjehu. Evo što možete učiniti:

Osigurajte djetetu grickalice za zube

Igračke za nicanje zubića posebno su dizajnirane za pružanje olakšanja i udobnosti bebama i dojenčadi tijekom procesa nicanja zubića.

Ponudite sigurne i uzrastu primjerene igračke, odnosno grickalice za zube koje će vaše dijete žvakati. Ove igračke mogu pomoći u ublažavanju nelagode u desnima i jedan su od glavnih načina kako ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi. Izrađene su od materijala koji su sigurni za djecu, a osim pritiska koji imaju na desni, što ublažava bol koju dijete osjeća prilikom nicanja zubića, ove igračke  mogu djelovati kao distrakcija. Jarke boje, zanimljive teksture i oblici mogu zaokupiti bebina osjetila i pružiti zabavu.

Pokušajte ponuditi djetetu hladni predmet

Hladni predmeti mogu biti jedan od načina kako ublažiti djeci bolove zbog umrtvljujućeg učinka i umirujućeg osjećaja koji nude. Kad bebi niču zubi, desni mogu postati natečene, upaljene i bolne dok novi zubi guraju kroz njih.

Hladni predmeti, kao što su grickalice za zube ili ohlađene krpe za pranje, mogu privremeno umrtviti desni. Hladna temperatura pomaže smanjiti osjećaj boli i nelagode otupljujući živčane završetke u desnima.

Hladnoća također može pomoći u smanjenju upale desni, koja je uobičajena tijekom nicanja zubića. Omogućuje vazokonstrikciju, koja sužava krvne žile u desnima, pomažući smanjiti oticanje i ublažiti nelagodu.

Mnoge bebe smatraju da je osjećaj žvakanja hladnih predmeta umirujući i utješan, pa je ovo jedan od dobrih načina kako ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi. Može ih odvratiti od nelagode koju proživljavaju i pružiti osjećaj olakšanja, a važno je da krpu ohladite u frižideru, nikako u zamrzivaču. Također je važno da provjerite je li hladni predmet čist i bez ikakvih nečistoća te da ograničite vrijeme koje vaša beba provodi koristeći hladne predmete kako biste izbjegli pretjeranu upotrebu.

Nježna masaža desni može pomoći ublažiti bol

Masaža bebinih desni može biti koristan način ublažavanja bolova. Započnite temeljitim pranjem ruku sapunom i vodom kako biste bili sigurni da su čiste i bez potencijalnih zagađivača. Pripremite čistu, mekanu i vlažnu krpu za pranje ili gazu. Također možete koristiti dječju četkicu za zube namijenjenu dojenčadi, koja ima mekana vlakna. Sigurno držite bebu u rukama ili je stavite na udobnu, stabilnu površinu. Pobrinite se da bude u položaju koji vam omogućuje da lako vidite i pristupite njihovim ustima. Ako koristite vlažnu krpu za pranje ili gazu, omotajte je oko čistog kažiprsta. Ostavite mali dio tkanine ili gaze otvoren za korištenje za masiranje.

Prstom umotanim u krpu ili gazu nježno i lagano trljajte bebine desni. Koristite kružne pokrete i primijenite nježan, ali čvrst pritisak. Započnite s područjem gdje niču zubi ili gdje vaša beba osjeća najveću nelagodu. Obratite pozornost na bebine znakove i odgovore. Ako se vašoj bebi čini neugodno ili je nervozna, prekinite masažu i pokušajte ponovno kasnije. Ako beba reagira i čini se da ju to umiruje, nastavite s masažom.

Nježna masaža desni može pomoći za ublažavanje bolova kod rasta zubi vašeg djeteta.

Mnogi roditelji koriste prstene za zubiće

Silikonski ili gumeni prstenovi za zubiće namijenjeni su bebama i jedna su varijanta grickalica za zube. Provjerite jesu li čisti i sigurni za korištenje od strane vašeg djeteta.

Prstenovi za zube izrađeni su od sigurnih materijala koji su prikladni za bebe, poput gume ili silikona bez BPA. Bebe mogu žvakati ili gristi ove prstenove, a pritisak pomaže u ublažavanju nelagode od nicanja zubića. Čin žvakanja pruža protupritisak na zube koji niču, što može ublažiti bol.

Mnogi prstenovi za zube mogu se prije upotrebe ohladiti u hladnjaku (ne u zamrzivaču). Hladna temperatura pruža umrtvljujući učinak koji može privremeno utrnuti desni, smanjiti upalu i pružiti dodatno olakšanje od boli pri nicanju zuba.

Žvakanje prstenova za zube može pomoći u razvoju bebine oralne motorike. Potiče rast snažnih mišića čeljusti, koji su važni za govor i vještine hranjenja.

Za ublažavanje bolova kod djece možete upotrijebiti i lijekove

Ako se čini da vaše dijete osjeća jake bolove, posavjetujte se s pedijatrom za odgovarajuće doze acetaminofena ili ibuprofena za bebe (za djecu stariju od 6 mjeseci) za kontrolu boli i upale. Ponekad je to najsigurniji način za ublažavanje bolova prilikom rasta zubiju.

Pokušajte djetetu odvratiti pažnju

Uključite svoje dijete u razigrane i ometajuće aktivnosti kako biste mu skrenuli misli s neugode. Čitanje omiljene knjige ili igranje igračkama može pomoći, a postoji još nekoliko savjeta čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi, koji uključuju igru i druge oblike odvraćanja pažnje:

  1. Glazba: Nježna, umirujuća glazba može smiriti i omesti vašu bebu. Pjevanje uspavanki ili puštanje nježne glazbe može biti posebno učinkovito tijekom spavanja ili drijemanja.
  2. Vlastiti odraz: Bebe su često fascinirane vlastitim odrazom. Neka se pogledaju u zrcalu sigurnom za bebu, što može biti i zabavno i odvratiti pažnju.
  3. Glazbeni vrtuljci: Objesite šarene i vizualno stimulativne vrtuljke za bebe iznad dječjeg krevetića. Gledanje vrtuljka može zaokupiti njihovu pozornost.
  4. Dude varalice: Ako vaša beba koristi dudu varalicu, ponudite ju tijekom izbijanja zubića. To je jedna od glavnih metoda za ublažavanje bolova nicanja zubića.

Pobrinite se da je djetetu udobno i posvetite mu pažnju

Pružanje udobnosti, maženja i dodatne pažnje može biti ohrabrujuće za vaše dijete tijekom ovog izazovnog razdoblja.

Uvijek budite nježni kada mazite bebu kojoj nicaju zubići. Njihove desni mogu biti osjetljive, stoga izbjegavajte pritisak na njihovo lice ili usta. Držite bebu na način koji je udoban za vas oboje. Možete koristiti različite položaje maženja.

Za ublažavanje bolova kod rasta zubi nekad je vašem djetetu potrebna samo vaša ljubav i prisutnost.

Vrijeme maženja izvrsna je prilika da ponudite verbalno uvjeravanje. Obraćajte se svojoj bebi umirujućim tonom, govoreći joj da razumijete da prolazi kroz teško razdoblje i da ste tu da je utješite i podržite. Ako je prikladno, kontakt koža na kožu može biti vrlo utješan za bebu kojoj rastu zubi. Držite bebu na svojim golim prsima, pazeći da je dobro zamotana.

Mnoge bebe smatraju nježno ljuljanje ili njihanje umirujućim. Koristite stolicu za ljuljanje, ljuljačku za bebe ili jednostavno njišite bebu u naručju.

Osigurajte da je dijete dobro hidratizirano

Hidratacija je važna za bebe tijekom procesa nicanja zubića, iako ne mora izravno utjecati na rast njihovih zubića. Iako održavanje dobre hidratacije ne potiče razvoj zuba, ono igra ključnu ulogu u cjelokupnoj udobnosti i dobrobiti tijekom ovog izazovnog razdoblja.

Nicanje zubića može uzrokovati nelagodu, a ponekad i blagu temperaturu. Održavanje adekvatne hidratacije može pomoći u regulaciji tjelesne temperature vaše bebe i održavati ugodu. U suprotnome, hehidracija može dovesti do dodatne razdražljivosti i nelagode, što se može zamijeniti s nervozom povezanom s nicanjem zubića.

Pozabavite se pravilnom oralnom njegom

Nježno čistite bebine desni čistom, vlažnom krpom ili mekom dječjom četkicom za zube kako biste održali oralnu higijenu.

Ako koristite vlažnu krpu ili gazu, omotajte je oko čistog kažiprsta, ostavljajući mali dio izložen za čišćenje. Ako koristite četkicu za zube za bebe, nanesite malu količinu paste za zube za dojenčad (ako vam je preporučio pedijatar) ili vode na četkicu.

Nježno trljajte vlažnu krpu, jastučić od gaze ili dječju četkicu za zube po bebinim desnima. Koristite kružne pokrete i lagano pritisnite. Počnite od prednje strane zubnog mesa i krenite prema stražnjoj strani. Obratite posebnu pozornost na rub desni i sva područja na kojima bi mogli biti prisutni ostaci hrane ili mlijeka.

Budite nježni i temeljiti u čišćenju, ali izbjegavajte pretjeranu agresivnost kako biste spriječili nelagodu ili ozljede. Nastavite dok ne očistite cijelo područje desni.

Pripazite koju hranu dajete djetetu

Izbjegavajte djetetu davati kiselu ili začinjenu hranu koja može iritirati bolne desni. Držite se meke i lako probavljive prehrane.

Probavni sustav beba još se razvija i nije u potpunosti opremljen za rukovanje određenom hranom, posebno onom koja je kisela ili začinjena. Sluznica želuca im je osjetljivija i proizvode manje enzima za probavu određenih sastojaka koji se nalaze u toj hrani.

Kisela hrana, poput agruma i rajčica, može iritirati bebin osjetljivi probavni trakt, potencijalno uzrokujući nelagodu, želučane tegobe, pa čak i pelenski osip. Začinjena hrana također može izazvati iritaciju i dovesti do probavnih smetnji ili proljeva.

Pokušajte s dojenjem ili hranjenjem na bočicu

Hranjenje vaše bebe može donekle olakšati nelagodu nicanja zubića, prvenstveno kroz čin sisanja, što može pomoći u ublažavanju bolova u desnima.

Prirodni pokreti sisanja uključeni u dojenje ili hranjenje na bočicu mogu vašoj bebi pružiti ugodu nježnim masiranjem desni. Umirujući ritam hranjenja može pomoći vašoj bebi da odvrati pažnju od boli zbog nicanja zubića.

Ponuda majčinog mlijeka ili formule na odgovarajućoj temperaturi (ni prevruće ni prehladno) može imati umirujući učinak. Hladno mlijeko ili adaptirano mlijeko mogu privremeno utrnuti desni i pružiti olakšanje.

Dojenje može biti jedan od načina čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi.

Posavjetujte se s pedijatrom čime ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi

Ako se čini da vaše dijete ima jake bolove, ima visoku temperaturu ili ako ste zabrinuti, posavjetujte se s pedijatrom radi savjeta i isključivanja bilo kakvih temeljnih problema.

Zapamtite, pitanje kako ublažiti djeci bolove kad im rastu zubi je privremena faza i nešto što će proći, a iskustvo svakog djeteta je jedinstveno. Budite strpljivi i spremni isprobati različite metode kako biste vidjeli što je najbolje za vaše dijete. Uvijek dajte prednost sigurnosti i posavjetujte se sa zdravstvenim radnikom ako ste zabrinuti.