Zašto dijete ne sluša

odgoj djece

Mnogi roditelji se često žale na ponašanje djeteta niti ne pomišljajući da je problem zapravo u njima. Važan je način na koji se obraćate djetetu, kako bi dijete vašu poruku shvatilo ispravno. Kako bi što manje griješili, u nastavku vam donosimo kako se trebate obraćati djetetu.

Ponekad neka od vaših želja usmjerenih djetetu, njemu nisu niti najmanje jasna, te ono uopće ne razumije što vi od njega želite. Zato pokušajte riječima objasniti što želite, izbjegavajući govoriti stalno ono što ne želite, jer s time možete postići kontra efekt. Uvijek govorite djetetu ono što očekujete od njega, a ne ono što ne očekujete.

Pokušajte ne pričati previše, jer ćete s previše informacija samo zbuniti dijete. S previše informacija dijete ćete samo zbuniti, a vama će izgledati da vas dijete ne želi slušati. Radije djetetu recite korak po korak što od njega očekujete, te nakon svakog ispunjenog zadatka napravite malu pauzu. Ponekad je dobro i pitati dijete što treba napraviti kako bi utvrdilo gradivo.

Ono što očekujete od svog djeteta nikada nećete dobiti ako niste dosljedni u svojim željama. Ako djetetu kažete da nešto mora napraviti tad i tad, onda to mora napraviti tad i tad, bez iznimke. Ne morate biti prestrogi, važno je samo da budete dosljedni u svojim željama.

Ne varajte svoje dijete! Ne učite ga da će nešto dobiti kasnije, a znate da neće. Na ovakav način odgoja dijete će vas ignorirati, zato što vam neće vjerovati. Na kraju krajeva nitko ne bi vjerovao osobi koja svako malo ne ispuni ono što je obećala.

Prestanite naređivati! Roditelji koji stalno naređuju su u konstantnom sukobu s djetetom. Promijenite pristup prema djetetu i situacija će se popraviti. Objasnite djetetu što želite od njega, dajte mu sve potrebne informacije i savjete i dijete će vas bolje razumjeti, a time i slušati.

Nemojte djetetu davati previše mogućnosti izbora. Kada nešto želite da dijete napravi nemojte ga pitati može li ili hoće napraviti, nego mu recite da to napravi. No, to ne znači da trebate naređivati ili biti strogi i neljubazni prema djetetu, nego samo da mu kažete ono što se od njega očekuje da napravi. Ako se djetetu budete obraćali nježno i pozitivno, dijete će napraviti traženo bez problema.

Autor: A.Z., Foto: Zurijeta/Shutterstock