Kako prepoznati nadareno dijete

nadareno dijete

Svaki roditelj se ponosi svojim djetetom, osobito kada se njegovo dijete ističe među vršnjaci po različitim sposobnostima. Osjećate se oduševljeno zbog njihovih razmišljanja i zaključaka i ne skrivate oduševljenje i ponos zbog svog malog genijalca.

Samo vi kao roditelj možete prvi primijetiti darovitost kod svog djeteta i vi ste najvažniji kod identifikacije potencijalno darovite djece.

Uvijek pokušajte biti realistični i objektivni, jer mnogi roditelji zbog velike ljubavi prema svojoj djeci umisle darovitost, a zapravo se dijete ne ističe u odnosu na drugu djecu. Darovito dijete je po mnogočemu različito, ono se ističe među masi ljudi.
Genijalno i darovito dijete je ono koje stalno traži više, ima bezbroj pitanja i zahtjeva, ima razvijeno logičko zaključivanje koje je mnogo brže od svojih vršnjaka. Ono uči brže, spretnije, prije i drugačije. Oni su samostalni i za svaki problem imaju načine kako ga riješiti.

Ona žele biti u što poticajnijoj sredini. Nije im potreban angažman odraslih, jer samo otkrivaju nove aktualne informacije i obogaćuju se znanjem. Vrlo su kreativni i motivirani i istraživački nastrojeni kada se radi o predmetu njihovog interesa. Uživaju u izazovima i vrlo su samosvjesna.

Darovito dijete je napredno po svojoj intelektualnoj sposobnosti, uvijek ima neke nove ideje, lako i brzo pamti, stvara planove, s lakoćom ostvaruje izazove i uživa u društvu starije djece. Genijalno dijete ima niz ideja do kojih samostalno dolazi i primjenjuje ih na novi i zanimljiv način.

Genijalno dijete se očituje već u najranijoj dobi, kada počne govoriti. Brzo savladava riječi i to bez gramatičkih pogrešaka u odnosu na drugu djecu. Imaju bogat vokabular, razrađuju priče u detalje, lako pamte tekst, pjesme i vrlo rano počinju čitati i pisati.

Radoznalost je vrlo upečatljiva osobina darovite djece. Oni žele znati sve o svemu, pogotovo kada se radi o složenim temama poput pravde, ljubavi, itd. Nadarena djeca su puna energije, puno se kreću i vrlo su koncentrirana na ono što ih zanima.

Često ulaze u rasprave i vrlo su uporni. Odlični su u logičnom razmišljanju. Imaju snažne i uvjerljive argumente za sve i žele znati razloge postavljenih pravila.

Ona su također osjetljiva i imaju razvijenu empatiju još od najranije dobi. Brinu se o drugima, o okolišu … Vi kao roditelj takvom djetetu morate pružati neizmjernu podršku i ohrabrenje. Vi ste njihov stup. Samo uz podršku, razumijevanje vaše će dijete razvijati  svoje sposobnosti.

Autor: M.Š., Foto: Poznyakov/Shutterstock