Zaštita od nametnika

tjeranje vrt

Toliko ste se trudili oko svog vrta, da vam na samu pomisao na uništen vrt, pada mrak na oči. Zato ćemo vam otkriti par trikova, kako otjerati nametnike iz vrta i sačuvati svoj vrt.

Visoka divljač je sklona napraviti veliku štetu u vrtovima, jer je povrće iz vrta njihov doručak, a večera svježe voćke. Kako bi zaštitili svoj vrt od visoke divljači napravite mješavinu od 2 litre vode i 6 jaja. Mješavinu mutite sve dok se jaja dobro ne izmješaju sa vodom. Dobivenom mješavinom poprskajte listove biljaka, te ukoliko padne kiša ponovite postupak. Jaja će odbiti divljač od vašeg vrta, jer divljač ne podnosi miris i okus sirovih jaja.

Proždrljive kuniće udaljite od svog vrta, tako da u vrećice od gaze stavite pseću isčetkanu dlaku, pa gaze postavite oko biljaka. Miris dlaka će otjerati kuniće, jer će misliti da su to psi. Uvijek počistite sve sjemenke za ptice iz vrta i uklonite hrpe granja u kojima se kunići skrivaju. Možete po vrtu postavljati i gumene zmije i sove, kojeih se kunići jako boje. Imajte na umu da ćete sve ove metode morati kombinirati, jer se na svaku kunići brzo naviknu i shvate da je to samo trik.

Obrađeni vrt privlači mačke i za njih predstavlja idealno mjesto za obavljanje nužde. Otjerati ih može miris češnjaka ili kakaovca, ili možete po tlu postaviti bockave grančice. Ukoliko vidite mačku kako obavlja nuždu u vašem vrtu, otjerati ju možete mlazom vode, nakon kojeg se više nikada neće vratiti u vaš vrt. Pokušajte ne imati u vrtu goli prostor, pa mačka neće imati gdje obavljati nuždu i neće se više vraćati.

Krtice koje napadaju travnjake oko vrtova otjerajte tako da kosite travnjak dva puta tjedno. Buka koju stvara kosilica, će otjerati krtice, koje se više neće vračati. Vidite, jednostavno je, a učinkovito!

Autor: A.Z, Foto: Eric Isselée7Shutterstock