Zaštita djeteta od ozljeda u kući

beba na trbuhu

Postoji li škola za roditelje? Nažalost takvo što još uvijek nije organizirano, ali zato postoje smjernice prema kojima se mogu ravnati svi roditelji i oni koji će to uskoro postati. Ovo bi moglo biti posebno zanimljivo za sve mlade mame koje se s tom situacijom nose po prvi put.

Vaš mali anđeo je stigao i sada samo treba isplanirati vrijeme i pobrinuti se da ima sigurne životne uvjete u kojima će moći odrastati bez većih opasnosti za njegov život. Važno je da ste osigurali sve kuteve u stanu kako bi vaša beba mogla krenuti u istraživanje novog svijeta.

Ono što bi svaki roditelj trebao imati na umu je da su djeca radoznala i da njihova želja za istraživanjem ponekad jednostavno nema granica. Baš zbog te želje da upoznaju puno toga ponekad ulaze u situacije koje nisu posve bezopasne. Vi se kao roditelj morate potruditi da se dijete ne ozljedi.

Djeca dok su mala vole se okretati na trbuh i dosta su nemirna, zbog čega je važno da ih ne ostavljate same na prematalici, bračnom krevetu ili kauču. Radi se o svim mjestima koja nisu zaštićena i gdje bi dijete moglo pasti te se tako ozljediti.

Djecu bilo bilo dobro držati što dalje od prozora. Ona nisu svjesna koliko je opasno naginjati se van. Prozore uvijek držite zatvorene i nikada ih ne ostavljajte same u blizini otvorenog prozora pa bilo to i na nekoliko sekundi.

Normalno je da sva djeca dok uče hodati padaju i po nekoliko puta. Vi se pobrinite da ste zaštitili sve kuteve u stanu i pokrili utičnice. Dok kupate dijete pazite da ste obrisali pod nakon kupanja, kako se dijete ne bi poskliznulo. Dok ste u kupaonici vaše dijete ne smije ostati samo, jer tako postoji opasnost od gušenja.

Pokušajte predvidjeti svaki postupak svog malog anđela i budite njegova sjena dok se ne osigura na svojim malim nožicama. Ako ste mlada i neiskusna mama, pitajte za savjet sve one mame koje u tome imaju više iskustva.

Autor: S.Š., Foto: mathom/Shutterstock