Zamask, granica koja je dijelila dva teritorija

Stijene uz rijeku Mirnu, Foto: Croq/Wikimedia

Sjeverozapadno od Pazina i 7 km jugoistočno od Motovuna, na samom brežuljku iznad rijeke Butoniga, smjestilo se još jedno malo naselje Zamask. S njega se pruža pogled na cijelu središnju Istru. Zamask je nekada davno predstavljao granicu austrijskog i mletačkog dijela Istre.

Kao i svako naselje u Istri tako je i Zamask mjesto koje postoji već duži niz godina, a prvi se put spominje 1177. godine kada je dodijeljen porečkom biskupu. Već u 15. stoljeću došao je u sastav Pazinske knežije.

Ranije smo spomenuli kako je kroz samo mjesto prolazila granica koje je predstavljala dva teritorija. Upravo je to bio povod za brojne sporove koji su se vodili na tom području. Sukobi su se nastavili do pada Mletačke republike, zapravo do ukinuća feudalnosti.

Od znamenitosti svakako treba izdvojiti crkvu sv. Mihovila Arkanđela izgrađena 1900. godine na mjestu nekadašnje gotičke kapele iz 1178. godine, odakle potječe i glagoljski natpis iz 1576. godine. Pored crkve sv. Mihovila treba spomenuti i crkvu sv. Marije Magdalene.

Crkva sv. Marije Magdalene nalazi se zapadno od samog mjesta, a potječe iz 14. stoljeća. Na njezinom luku i u apsidi sačuvane su zidne slike nastale oko 1400. godine. Tu se mogu vidjeti ugravirani grafiti iz 1416. godine i 1436. godine.

Stanovnici ovog kraja isključivo se bave povrtlarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom. Vjerujemo kako pored toga sve se više njih okreće prema ruralnom turizmu koji u ovom dijelu regije zaista uzima zamah.

Reći ćemo i to da se u Zamasku može naći smještaj u renoviranoj istarskoj kući klasične gradnje Villa “Zamask”, koja raspolaže sa 3 sobe, 2 kupaonice,kuhinjom, dnevnim boravkom sa 2 terase, a sa koje je predivan pogled na dolinu Mirne i  jezero Butonega. Udaljenost od mora je 22 km.

Autor: S.Š. Foto: Croq/Wikimedia