Kardigan ili veste na kopčanje

Djevojka s laptopom, Foto: MJTH/Shutterstock

Iako je zima napokon završila, jedan je odjevni predmet gotovo cijele godine u upotrebi, nikada ne odlazi u ormar – veste na kopčanje ili drugim nazivom kardigan. Inače odlična podloga za slojevito zimsko odijevanje, takve su veste prilično zahvalan dio garderobe i u razdoblju koje prethodi proljeću, a dobro će doći i u tople ljetne dane kada kišoviti hladniji dani više i nisu takva rijetkost.

Kardigan je vesta koja se otvara sprijeda i osim gumbima može biti zatvorena vezicama i različitim kopčama. Mogu biti od vune, mohera, kašmira, konca i akrila;  manje ili više duge i neograničenog izbora boja. Jednako su nosive  u kombinaciji s elegantnim hlačama, trapericama, suknjama ili haljinama i svestrane u različitim prigodama – bilo da je riječ o poslu ili slobodnom vremenu.

Za posao tako možete za odabrati crnu ili tamnosmeđu suknju klasičnog kroja i bijelu košulju, a strogost linija upotpunit će vesta na kopčanje u veselijim bojama – narančastoj, crvenoj ili ljubičastoj. Malo opušteniji stil podrazumijeva dugu, maxi suknju i majice živih boja. Vesta neka bude u umirujućim smeđim ili bež tonovima.

Osim kao modni dodatak određenom stilu oblačenja, vesta na kopčanje može biti i zasebni dio odjeće. Zakopčajte je ili zavežite, upotpunite nakitom i cipelama i spremni ste za izlazak.

Bavite li se nekom sportskom aktivnošću u prirodu, vesta na kopčanje može zamijeniti gornji dio trenirke. Debele veste mogu se nositi umjesto jakni ili prvih jesenjih kaputića kada zima još nije pokazala zube, a boje mogu biti od  toplih crvenkastosmeđih tonova do hladnih plavkastih.

U modi su ponovno veste bogatih bodova kao što su pletenice, ruže ili uzorci inspirirani odjećom Inka. Takozvani nordijski uzorak također je bezvremen. Snježne pahulje, zeleni borovi i razigrani sobovi usko su povezani sa božićnim blagdanima što ovaj uzorak čini osobito omiljenim.

Veste bez uzorka ili onog tek lagano naglašenog, djeluju osobito elegantno, profinjeno i uvijek su dobre  za kombinaciju s drugim odjevnim predmetima.Volite li udobnije varijante, tu su uvijek broj veće veste, baš kao netom posuđene iz muškog ormara.

Njegujete li malo ženstveniju  liniju, nju ćete naglasiti širokim remenom preko duže veste. Veste mogu imati i kragnu; klasičnu ili moderniju rol varijantu, a rukavi joj mogu varirati od kratkih, preko tri četvrtine pa sve do pune dužine. Koji god stil odabrali znajte da s vestom na kopčanje nikada nećete pogriješiti, ona je bezvremenski odjevni predmet u kojem se svatko osjeća ugodno.

Autor: I.H.,  Foto: MJTH/Shutterstock