Kako odabrati arhitekta kod gradnje kuće

sastanak-s-arhitektom

Ako ste jedan od onih sretnika koji ima prilike i mogućnosti za izgradnju vlastite kuće, vjerujemo da već i imate viziju kako bi ona trebala izgledati. Jednom kad ste dobili sve dozvole i postali sigurni u mjere koje trebate poštivati kod gradnje, sigurno ste i sami uzeli papir i na njega stavili tlocrt svog budućeg mjesta stanovanja. I kada već znate što i kako želite, što će vam u cijelom postupku arhitekt? Baš zbog toga što sami možete staviti viziju svog stana na papir, mislite da je vrijednost arhitekta precijenjena (iako ga, na žalost, morate unajmiti, kako bi ispoštovali zakon države).

Ipak, ako s arhitektom otvoreno popričate, vidjet ćete da njihov posao nije samo odobriti nacrt, potpisati ga, pečatirati i pokupiti od vas dogovorenu svotu novca. Baš suprotno, njegov posao je od vašeg budućeg stana stvoriti prostor ne samo pogodan, nego i udoban za život.

A to uključuje mnogo više posla od crtanja zidova i otvora na komadu papira.

Što je posao arhitekta

Prije svega, morate imati na umu da je arhitekt stručnjak koji se godinama školovao i usavršavao za posao koji radi. Zbog toga ima i mnogo više znanja i mnogo više iskustva od vas. Njegova zadaća je konstruirati prostor za život, učiniti funkcionalnim i, ništa manje važno, estetskim.

To ne znači da vi ne smijete imati svoju viziju budućeg doma, predložiti neku ideju ili zadati okvire kojih se arhitekt mora držati. Od vas se to i očekuje, ali ipak, na kraju je on taj koji će iz toga napraviti najbolju mogući izvedbu.

Arhitekt jako dobro poznaje ograničenja oko izrade projekta, zna Zakone i pravilnike, ali prije svega, svjestan je i svih onih sitnica koje stambeni prostor čine udobnijim za život. Dobar arhitekt učinit će dom ne samo ljepšim i funkcionalnijim, nego će paziti i da bude sigurniji, tiši, energetski učinkovit i slično. Na kraju će vaša kuća, osim funkcionalnosti, imati i veću vrijednost na tržištu. Dobro isprojektirani stanovi i kuće puno se bolje prodaju jer su pogodniji za svakodnevni život.

Kako odabrati arhitekta

Arhitekata danas ima mnogo, ali pravih stručnjaka, kao i u svemu, uvijek ima manje nego što mislimo. Pri odabiru je vrlo važno slušati preporuke i vidjeti prijašnje projekte na kojima su radili. Danas se promotivni materijali arhitekata mogu pronaći na njihovim web stranicama i na društvenim mrežama. Mnogi arhitekti svoj će rad usmjeriti prema vašoj ideji, ali neki imaju i vlastiti stil, od kojeg ne vole puno odmicati. Uz to, neki arhitekti imaju i drugo područje djelovanja, pa su specijalizirani za, na primjer, projektiranje ureda ili drugih poslovnih prostora, a ne stanova i prostora za život.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je da se arhitekt nalazi u blizini lokacije gradnje. Ne samo da ćete tako češće moći biti u kontaktu i jednostavnije dolaziti na lokaciju, nego će imati i bolji uvid u lokalne prostorne planove, ali i više iskustva rada u sličnim sredinama. Provjerite i da ima sve potrebne dozvole za rad i, ništa manje važno, da vam njegova cijena odgovara.

Bez obzira kojeg arhitekta odabrali, najvažnije je da se s njim odmah na početku složite oko onoga što želite. Dobra komunikacija između vas kao investitora i arhitekta je ključna. Vi morate biti dovoljno otvoreni za iznijeti vlastite ideje, a on mora moći biti slobodan pretvoriti ih u nešto funkcionalno i lijepo. S druge strane, vi morate biti i dovoljno fleksibilni da prihvatite njegove prijedloge, a on dovoljno stručan da ne iznevjeri vaše povjerenje.

Što ponijeti na sastanak s arhitektom

Ako ste odabrali arhitekta i vrijeme je za prve dogovore, svakako odmah ponesite svu dokumentaciju koju ste do tada pripremili. To uključuje izvode iz katastra, ne starije od pola godine, izvadak iz zemljišne knjige, informacije o lokaciji i Rješenje o izvedenom stanju, ako već imate legaliziranu kuću.

Uz potrebne dokumente, svakako ponesite i vlastite idejne nacrte koji će arhitektu pomoći da shvati vašu viziju budućeg životnog prostora. To je vrlo važno i za njega, da zna na što usmjeriti svoj nacrt, i za vas, kako biste na kraju dobili dom po svojoj mjeri. Svakako ostanite otvorenog uma za stručne ideje i prijedloge, jer kao profesionalac, arhitekt će imati puno bolji uvid u moguće probleme. Uostalom, to je i razlog zbog kojeg ga plaćate.

Autor: V.B., Foto: 889520/Pixabay