Usamljenost kod djece

dijete puše maslačak

Roditelje često muči pitanje da li je njihovo dijete usamljeno, te da li ga njegovi vršnjaci prihvaćaju onakvo kakvo je. Ljudi su društvena bića, a ako je vaše dijete usamljeno, vrlo vjerojatno će mu to teško pasti.

Puno djece ima problema sa stvaranjem prijateljstva, te ukoliko i sklope prijateljstvo, teško ga održavaju. No zbog toga ne trebate biti previše zabrinuti, važno je samo da u fazama kada dijete ima problema s održavanjem prijateljstva, da mu pružite potporu, te da s njime razgovarate o njegovim problemima.

Ako dijete ima problema pri uspostavljanju prijateljstva, ne znači da je usamljeno, pa nema potrebe za velikom zabrinutošću, ali problemi sa sklapanjem prijateljstva mogu biti dobar put prema usamljenosti, pa uvijek budite na oprezu.

Usamljenost ne znači biti sam, nego biti odvojen od društva, koje je itekako potrebno za razvoj djeteta. Usamljena djeca nisu povezana sa odraslim osobama, s njima značajnim aktivnostima i s vršnjacima.

Kada dijete to primijeti i kada ga to počne smetati, ono osjeća unutarnju bol i frustriranost. U tim trenucima dijete se osjeća kao da ne pripada nigdje, te je vrlo bespomoćno. Takva djeca odrastaju u nesigurne osobe, koje imaju osjećaj kao da ne vrijede ništa.

Ukoliko je vaše dijete usamljeno, ono što mu je prijeko potrebno su obiteljske aktivnosti, kako bi se dijete povezalo sa svojim roditeljima. Morate biti dostupni svome djetetu na emocionalnoj razini. Vi ste kao roditelj odgovorni da vaše dijete stvori ponašanje i emocije, te smisleni život.

Naučite svoje dijete socijalnim vještinama. Pokažite djetetu što znači biti prijatelj, te ga potičite da stvori prijateljstva, te da ih održi.

Važno je da se vaše dijete igra! Stvorite svome djetetu puno prilika za socijalizaciju i igru. Ako pak dijete ima naporan dan, malo ga rasteretite tako da mu omogućite više vremena za igru.

Koliko god vaše dijete imalo obaveza, morate djetetu jedan dio vremena rezervirati i za igru. Pobrinite se da vaše dijete osim vremena za igru ima i mjesto na kojem će se moći igrati. Nemojte ograničavati dijete da ne može u svoj dom zvati prijatelje.

Autor: A.Z., Foto: BestPhotoByMonikaGniot/Shutterstock