Kako naučiti dijete da ispuše nos

dijete puše nos

Imati pun nos nije nimalo ugodno, a kada ste odrasli i kada se znate riješiti neželjenih sastojaka iz nosa, to je još prihvatljivo. Ali djeca sa druge strane ne znaju kako ispuhati nos te kako si olakšati, a na vama kao roditeljima je da im to pokažete i naučite ih. U nastavku vam stoga donosimo nekoliko savjeta kako možete pomoći svome djetetu.

Vrlo je važno da vaše dijete održava higijenu nosa, kako ne bi prikupilo neželjene bakterije i kako bi mu bilo lakše disati.

Najlakše ćete dijete naučiti puhati nos uz kupanje koje vam može biti od velike pomoći. Pokažite djetetu da stavi nosić odmah ispod mlaza vode, pa da puše zrak iz nosa, tako da radi mjehuriće. Ovaj način će vašem djetetu biti jako zanimljiv, a tako ćete ga uspješno moći naučiti kako da puše nos.

Sljedeći način na koji možete pokušati dijete naučiti kako da puše nos je igra. Jednostavno na stol stavite ploču sa startom i ciljem, te dvije figurice. Pravila igre su da se do cilja može doći jedino na način da se kroz nos puše zrak, te da se na taj način figurice pomiču.

Najbolji način učenja puhanja nosa je kroz faze. Nemojte dijete zatrpavati maramicama, nego ga radije nasmijte. Svako smijanje će pomoći djetetu da mu iz nosića izađe ono čemu tamo nije mjesto, a vi u tim trenucima pohvalite dijete i uvijek imajte spremne maramice.

Vi znate da se puhanjem nosa, iz nosa izbacuju neželjeni sastojci, ali dijete to ne zna, a kako bi mu to predstavili učite ga puhati nos pred ogledalom. Neka dijete puše svoj nosić pred ogledalo, bez maramice, tako da vidi što se zapravo treba dogoditi i što se dogodi kada dijete ispuše nosić.

Kako svoje dijete hvalite za sve što dobro napravi i za sve što mora usvojiti, tako ga hvalite i za puhanje nosića. Budite kreativni, te pokušajte na razne načine stimulirati dijete da puše nos, a na kraju ga za to dobro i pohvalite i nagradite nekom sitnicom.

Autor: A.Z., Foto: Ilike/Shutterstock