Zdravi slatkiši za djecu

djeca s povrćem

Od malih nogu djeca razvijaju svoje prehrambene navike. Svakodnevno možemo biti svjedoci kada prolazimo ulicom, gradom, kada smo u kafiću ili na nekom drugom mjestu kako djeca jedu različite slastice poput krafne, slatkih peciva, sladoleda ili keksa. Tako se razvijaju navike koje mogu biti pozitivne ili negativne.

Uzimanjem rafiniranih proizvoda sigurno ne možemo reći da se radi o pozitivnim i zdravim navikama, pa tako djeci treba omogućiti konzumiranje slatkiša, i to zdravih kako bi imala zdravo i uspješno djetinjstvo.

Kada poslije glavnoga jela dijete ponudite sa nekom slasticom, neka to ne bude sladoled ili kolač pun šećera. Pogotovo se ne preporuča kod djece mlađe od 3 godine.

Umjesto navedenih namirnica, ponudite ga sa zdravim desertom kao što je suho voće, svježe voće i slatko povrće te voćni jogurti koji imaju različite okuse koji će se djetetu zasigurno svidjeti.

U takve namirnice možemo ubrajati i voćne salate te voće s bobicama u raznim desertima.

Osim što su tako ukusni i zdravi, slatki voćni deserti su puni vitamina, minerala i vlakana koji pomažu pri boljem rastu i razvoju djeteta.

Do prve godine života vašem će djetetu najbolji i najkvalitetniji desert ipak biti majčino mlijeko. Kasnije, nakon nekoliko mjeseci, točnije poslije 6 mjeseca života djetetu trebate omogućiti voće od kojeg neće dobivati alergije.

Izbjegavajte konzervanse, šećer i umjetne boje, a najviše se preporučuju jabuke, šljive i banane.

Vjerojatno će se vašem mališanu svidjeti okus jabuke te će vas tražiti još, a to je ono što ste i željeli. Naime, jabuke su bogate i vlaknima što će pridonijeti boljoj probavi bebe te neće dolaziti do zatvora stolice.

Poslije 10. mjeseci života, ponudite mu marelice, u obliku kašica. Vrlo su ukusne te su bogate mineralima poput kalija, ne sadržavaju puno šećera.

Do dvije godine života dijete hranite s prirodnim sirevima u kombinaciji s voćem. Takav spoj je izvor hranjivih tvari.

Kasnije, poslije 5. godine dijete ponudite čokoladom, ali u manjim količinama. Naime, čokolada može davati previše energije te tako djelovati na dijete, a može i prouzrokovati alergije. Zato s njom treba pripaziti i hraniti dijete što zdravije!

Autor: A.B., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock