Umijeće prostiranja stola

Umijeće prostiranja stola, Foto: andrewmalone/Flickr

Što čini stol osobito lijepim? Isto što uzdiže vašu sobu iz svakodnevnog i uobičajenog, a to je vaša osobna kreacija, koja otkriva vas samu i vaš ukus. Od velike je važnosti da je stol i za svakidašnje ručkove ili večere prostrt s pažnjom i s ljubavlju, a i svakidanje prostiranje stola za vašu obitelj treba da ima vaše osobno obilježje. Lijepo prostrt stol sigurno je užitak za svačije oko.

Postoje razne varijante maštovitog postavljanja stola. To se odražava u originalnosti boja, stolnjaka i setova, raznih servisa, svijeća, cvijeća i ukrasa. Za svoju obitelj kombinirajte setove ili stolnjake živih boja s jednostavnim ali lijepim priborom za jelo, lijepim čašama i na stolu nekoliko cvjetova, koji će vašim ručkovima i večerama uvijek dati svečaniji ugođaj i vaša će obitelj za takvim stolom zaboraviti sve svoje brige. Osim smisla za postavljanje stola, treba poznavati i neka osnovna pravila. Vrlo je važno da se posuđe, pribor za jelo, setovi, stolnjaci i ukrasi slažu u bojama. Stol koji je u “borbi” s ostalim bojama sobe nikad ne zadovoljava.

Uz šareno posuđe odgovaraju jednobojni stolnjaci ili setovi , a uz jednobojno posuđe bolje će pristajati setovi ili stolnjaci s uzorkom. Ružičasta je boja uvijek sretan izbor za stolnjake i setove. Ona dopušta broj ne kombinacije boja. S ružičastim stolnjacima ili setovima idu osim iste boje i ubrusi boje crvenog vina. Crveni ubrusi mogu imati kontrapunkt u boji u lijepo nisko aranžiranim crvenim ružama u sredini stola, karanfilima ili drugom cvijeću, u crvenim svijećama i u ružičastom ili bijelom posuđu, ukrašenom crvenom boj om. Uz setove i stolnj ak boj e noćnog plavila pristaju izvrsno bijele svijece, bijeli ubrusi obrubljeni bojom noćnog plavila i bijeli porculan.Ako uz setove ili stolnjake boje noćnog plavila imate žuti porculan, onda stavite ukrase, kao npr. cvijeće, svijeće, i ubruse žute limunove boje.

UKRASI ZA STOL

Svježe cvijeće, bez razlike kako je aranžirano, uvijek je najljepši ukras stola. Na stolu postavljenom za doručak ljupko djeluje mali šareni buket poljskog cvijeća. Na svečanim ručkovima i večerama izvrsno pristaju blistavi buket ruža i svijećnjaci s gorućim svijećama. Cvijeće na stolu mora biti uvijek nisko aranžirano, tako da ne bi zaklanjalo pogled gostiju jednih na druge.

Osim ukrasa od cvijeća mogu se na stol staviti i drugi ukrasi, kao ukusno složeno voće, suho lišće kombinirano s plodovima, dekorativni slanici. Ako je večera ili ručak u čast nečega specijalnog, ta vam prilika može dati inspiracije u postavljanju stola.

Prostrti je stol ispravan ako se držite ovih pravila: j edaći pribor, koji će se upotrij ebiti prvi, stavlja se najdalje od tanjura, a onaj koji će se upotrijebiti zadnji postavlja se najbliže do tanjura. Čaše za vodu i vino postavljene su desno do tanjura, s time da je čaša za vodu postavljena s desne strane, a čaša za vino pored, s lijeve strane. Ako ćete služiti više vrsta vina, potrebno je za svaku vrstu posebna čaša. I čaše se redaju određenim redom . Čaša iz koje se prvo pije najbliža je tanjuru. Suprotno od tanjura, koji se nakon svakog jela mijenja, čaše se ne mijenjaju. Tanjuri za salatu su s lijeve strane tanjura, a ako služite maslac, tanjurić dolazi s desne strane, a na isti tanjurić stavlja se komadić kruha. Tanjuri se postavlj aju na nekoliko centimetara od ruba stola, a treba da budu odalj eni j edan od drugoga oko 60 cm.

Pri svečanim ručkovima postavljaju se i tanjuri koji služe kao podmetač za tanjure i šalice za juhu, i iz tih tanjura se ne jede. Ubrusi jednostavno složeni postavljaju se odmah do vilica nalijevo od tanjura ili se postavljaju na tanjure, ako prvo jelo nije juha. Veličina ubrusa zavisi o hrani koja se služi. Za topla jela, ručkove, večere i bife uzmite veće ubruse, a za doručak i serviranje kave ili čaja manje.

Foto: andrewmalone/Flickr