Gljive u vrtu

gljive vrt

Gljive u vrtu mogu biti vrlo korisne, a ponekad ih se niti ne primijeti u visokoj travi. Gljive se hrane odumrlim materijama koje dolaze od ostatka pokošene trave, životinjskog izmeta i mrtvog korijenja drveća. Mogu se pojaviti kao znak da je u vašem vrtu previše hlada ili ga prečesto zalijevate.

Gljiva je glavni reproduktivni organ, koju kada vidite iznad zemlje, predstavlja samo dio problema. Ukoliko gljive ostavite u vrtu, one će se širiti svuda, a kada se jednom pojave uvjeti poput odumrlih materija ili dovoljno vlage, one će se ponovo pojaviti i nastaviti se širiti.

Spore putem kojih se gljive šire, se mogu prenositi preko životinja ili vjetrom, a kada se jednom smjeste u zemlju, teško ih se riješiti. Zaprašivanje gljiva riješiti će problem samo privremeno, onaj dio gljive koji vidite ne predstavlja problem, pravi problem predstavlja korijenje.

U potpunosti se riješiti gljiva je zapravo nemoguća misija, jer se one mogu pojaviti i sa drugih strana poput susjednog vrta ili šume, ali možete ih kontolirati. Čim vidite da su gljive počele rasti uklonite ih sa bazom. Uvijek prilikom uklanjanja gljiva nosite rukavice, jer nikad ne znate koje su otrovne, a ukoliko imate djecu ili kućne ljubimce maknite ih što prije, kako ih netko od njih ne bi pojeo i otrovao se.

Što više svjetlosti u vašem vrtu i što manje vlage, znači i što manje gljiva. Riješiti se gljiva možete i tako da izdubite rupe tamo gdje se gljive nalaze i da sve gljive koje vidite izvadite van. Od deterdženta za pranje suđa napravite smjesu tako da 3 žličice sapuna pomiješate sa 9 litara vode, pa dobivenu tekućinu ulijete u rupice gdje su bile gljive. Prilikom izrade ove mješavine pazite da se ne napravi pjena! Ova mješavina će riješiti dosta kukaca i insekta, a zaustaviti će rast gljiva i neutralizirati njihove pipce.

Autor: A.Z., Foto: IKO/Shutterstock